Kamerplanten verpotten: zo doe je dat

kamerplanten verpotten

Het verpotten van een kamerplant komt nog best precies

Kamerplanten: we zetten ons hele huis er vol mee. Omdat die groene jungle niet bij iedereen even groen blijft, is het nooit mis om het een en ander bij te leren. Vandaag vertellen we je alle ins en out’s over het verpotten van je kamerplanten. Want hoe doe je dat precies? En wanneer? En waarom eigenlijk? 

Waarom verpotten?

Heb jij je kamer vol met planten staan, maar heb je nog nooit iets verpot? Grote kans dat je jezelf nu afvraagt of je het allemaal wel goed begrepen hebt. Het verpotten van een plant is op den duur nu eenmaal nodig. Met het verpotten van een plant verleng je de levensduur en stimuleer je de groei van je groene vriend. Bij aankoop van een plant zit er standaard een plastic pot om de wortels heen. Prima, maar op den duur worden de wortels te groot voor deze pot.

Wanneer verpotten?

Het verpotten van je plant kun je het beste in het voorjaar doen. In de winter is een plant druk bezig met overleven, dus kun je ‘m maar beter even met rust laten. Wil je je plant verpotten in de zomer? Dan kan dit ook, maar het voorjaar is en blijft de beste periode.

Hoe verpot je een kamerplant?

  • Kies allereerst voor de juiste pot. Deze pot is vaak net een slag groter dan de oorspronkelijke plastic pot, die bij aankoop van de plant al om de wortels heen zat.
  • Op de bodem van deze pot leg je een aantal hydrocultuurkorrels om het rotten van de wortels te voorkomen. Heb je geen korrels in huis? Leg dan een scherf van een pot omgekeerd op de bodem van de pot.
  • Strooi wat potgrond over de bodem en maak dit vochtig.
  • Haal de kluit van je plant uit zijn huidige pot en snijd wat aarde rondom de wortels weg. Doe dit voorzichtig!
  • Zet de plant in de nieuwe pot en vul aan met potgrond. Druk dit voorzichtig aan en geef de plant gelijk wat water met eventueel plantenvoeding.
  • Voilà, je bent klaar!

Lees ook: Niet dood te krijgen: deze 8 kamerplanten overleven het in elk interieur

Bron: Roomed | Beeld: Unsplash