Moeite om je kamerplanten in leven te houden deze winter? Met déze tips lukt dat wel!

winter kamerplanten

Geen dode planten meer in huis

Het koudste seizoen van het jaar brak al een tijdje geleden aan. We moeten ons weer warm aankleden, maar ook het verzorgen van de kamerplanten moet niet vergeten worden. Vanwege de korte, koude en donkere dagen hebben veel planten moeite om te overleven in de winterperiode. Met name de binnenplanten krijgen wat te verduren: ‘s avonds is het erg koud en overdag, wanneer de verwarming aanstaat, is het erg warm. 

Deze temperatuurverschillen wil je het liefst vermijden voor je geliefde planten in huis.

Wateren
Er is een aantal tips om je planten gedurende de winter goed te verzorgen in huis. Eén daarvan is de mate waarin de kamerplanten water krijgen. In de winter hoeven planten niet zoveel water. Omdat de planten minder licht krijgen in de winter, groeien ze ook minder snel, waardoor ze minder water nodig hebben. Voel met een vinger in de aarde of de grond vochtig of uitgedroogd is. Wanneer het droog aanvoelt, is het tijd om je plant weer eens te voorzien van wat water.

Extra voeding
Een beetje extra hulp is natuurlijk altijd welkom voor de planten in deze koude maanden. Voorzie daarom je groene vrienden van wat extra plantenvoeding. Deze voeding maakt het makkelijker voor de planten om te overleven. Let wel op dat je de groene wildgroei geen plantenvoeding geeft. Deze grote planten kun je het beste met rust laten in de winter.

Ramen
Natuurlijk is al het extra licht dat een plant kan krijgen in de winter mooi meegenomen. Toch moet je oppassen wanneer je een plant bij het raam zet; met name als het enkel glas is. Vanwege de tocht wordt het hierdoor te koud voor de kamerplant. Heb wel je dubbelglas in huis en zet je de plant op een vensterbank? Ook dit kan schadelijke gevolgen hebben, omdat ze namelijk op deze manier ook kunnen uitdrogen.

Knippen
Je plant knippen? Ja, zeker de grote, verdorde bruine bladeren kun je het beste meteen van de plant afknippen. Op deze manier worden de nieuwe bladeren die eronder zitten niet geblokkeerd en is er ruimte voor de nieuwe, groene bladeren om te groeien. Ook tasten de uitgedroogde bladeren de rest van de plant aan, omdat het is gaan rotten.

Lees ook: Koud, lauw of warm? Dít is de perfecte temperatuur om te douchen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Pixabay