Wist jij dit? Deze kattensoorten zijn eigenlijk verboden in Nederland

kattensoorten

Deze populaire kattensoorten mag je eigenlijk niet als huisdier houden

Droevig maar waar: veel snoezig uitziende raskatten hebben eigenlijk heel veel gezondheidsproblemen. Om die reden is het fokken van deze kattensoorten niet toegestaan in Nederland. Volgens deskundigen gaat het vooral om deze vijf soorten.

Verbod op fokken

Sinds 2014 is het verboden om bepaalde raskatten te fokken. Hoe schattig of bijzonder ze er ook uitzien, het is vaak niet de bedoeling dat deze katten meer kittens krijgen. Door hun afwijkingen hebben ze namelijk vaak te kampen met gezondheidsproblemen en chronische pijn. Dat gunt niemand zijn huisdier natuurlijk! Het fokverbod wordt echter weinig gecontroleerd, waardoor sommige raskatten nog steeds te vinden zijn. De volgende vijf soorten zijn eigenlijk niet toegestaan in Nederland.

Scottish fold

Een heel populaire, maar verboden kattensoort is de Scottish fold. Deze kat ziet er met zijn gevouwen oortjes erg aandoenlijk uit, maar dit uiterlijk komt eigenlijk door een erfelijke aandoening. Scottish fold-katten hebben namelijk een groeistoornis in het kraakbeen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de oren, maar leidt ook tot gewrichtsontstekingen, misvormde poten en kreupelheid.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ashley? (@aboutashley_)

Munchkin

Nog een kat die er erg schattig uitziet, maar eigenlijk een groeistoornis heeft, is de Munchkin. Deze kattensoort lijkt wat het kopje en het lichaam betreft veel op een huiskat. Deze pluizige viervoeters hebben echter veel kortere pootjes. Hierdoor kunnen Munckinkatten niet leven als een gewone kat. Rennen en springen is bijvoorbeeld erg moeilijk voor ze.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ????????? (@apollon_114)

Lykoi

De Lykoi heeft een wat wilder uiterlijk en wordt zelfs wel ‘weerwolfkat’ genoemd met zijn puntige oortjes en zwarte haren. In het gezicht is de Lykoi echter kaal. Naarmate de kat ouder wordt, verliest hij ook de rest van zijn haren. Dit kan helaas veel gezondheidsproblemen opleveren, waaronder huidkanker.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lupin The Lykoi (@lupin.the.lykoi)

Bambino Sphynx

Je kent ze wel, de haarloze Sphynx-katten. De Bambino Sphynx is daar weer een variant van. Door hun bijzondere uiterlijk en speelsheid zijn het geliefde huisdieren, maar ze kampen helaas met veel gezondheidsproblemen. De Bambino Sphynx heeft net als de Munckin zeer korte poten, waardoor ze voortdurend ontstekingen en pijn hebben. Doordat ze kaal zijn, verbranden ze ook snel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Vintage Cattery (@svet_lana_bugrova)

Dwelf

Net als de Sphynx is de Dwelf een naaktkat, maar hij wordt vooral gekenmerkt door zijn elfachtige, enorme oren. Door deze bijzondere oren is de Dwelf echter slechthorend. Net als andere naaktkatten heeft de Dwelf snel last van verbanding en huidproblemen. Het leven van de Dwelf is dus zeker niet zo sprookjesachtig als zijn uiterlijk doet vermoeden.

Lees ook: Hoeveel geld is jouw kat waard?

Bron: Margriet | Beeld: Pexels