Zo blijft je kerstboom langer mooi

kerstboom langer mooi

Met deze tips houd jij je kerstboom in optimale conditie!

Een kerst zonder een versierde kerstboom is natuurlijk geen échte kerst. Maar, hoe leuk ook, een naaldboom kan ook veel rotzooi geven. Naalden kunnen uitvallen of de boom kan uitdrogen en bruin uitslaan. En dat is vervelend! Met deze tips gaat je kerstboom een stuk langer mee en voorkom je dat je naalden staat op te vegen op kerstochtend!

Zes tips om je kerstboom in goede staat te houden.

1. Kies de meest verse boom die er is

In de zoektocht naar de perfecte boom is het belangrijk om te beseffen dat het om een levende plant gaat. Hoe minder tijd er zit tussen het kappen van de boom en het optuigen ervan, hoe groter de kans dat de boom zijn goede conditie behoudt. Kies bij het uitzoeken van je kerstboom voor een exemplaar zonder droge, broos uitziende takken.

2. Zet de boom zo snel mogelijk in water

Geef je boom na aanschaf direct water. Dit helpt om de naalden mooi groen en in goede staat te houden. Zet het liefst al een emmer water neer voordat je de boom gaat kopen, dan kun je hem er meteen inzetten als je thuiskomt.

3. Zaag een klein stukje van de onderkant af

Bomen nemen water op door middel van xyleem, een weefsel bestaande uit vaten, dat zorgt voor de aanvoer van water naar de bladeren. Na het omhakken van een boom slippen de vaten in dit weefsel dicht, waardoor er geen water meer naar de bladeren gaat. Door bij thuiskomst een stukje van de onderkant van de stam af te zagen, kan de boom weer water opnemen.

4. Kies de juiste soort

Verdiep je voordat je een boom gaat uitzoeken in de verschillende soorten die er zijn. Een spar gaat over het algemeen langer mee dan een den en behoudt zijn naalden langer. Hoewel de meeste bomen sparren zijn, worden in sommige winkels en op sommige boerderijen nog wel dennenbomen verkocht. Mocht je toch voor een den kiezen, dan is het belangrijk dat je de boom voldoende water geeft voordat je hem optuigt!

5. Zet je boom op een goede plek in huis

Kies de beste plek uit om je kerstboom neer te zetten. Het lijkt misschien gezellig en sfeervol om hem vlak naast de open haard te plaatsen, maar door de hitte droogt de boom uit en zou hij zelfs in brand kunnen vliegen! Dat willen we niet hebben. De beste plek in huis is een koele, dan blijft de boom het mooist.

6. Check zo nu en dan hoeveel water je boom nog heeft

Houd bij hoeveel water je kerstboom opneemt en geef hem zo veel water als nodig is. Als je goed voor je boom zorgt, kan deze gemakkelijk vier tot zes weken leven en heb je er haast net zo weinig werk van als een kunstboom. Een groot pluspunt van een echte kerstboom ten opzichte van een kunstboom: hij verspreidt een heerlijke dennengeur!

Lees ook: Met deze katvriendelijke tip houd je de kat uit je kostbare kerstboom! Dit moet je proberen!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Realsimple | Beeld: Unsplash