Boodschappen opbergen: kun je de koelkastdeur beter open laten of steeds open en dicht doen?

koelkastdeur

Op deze manier kun je het beste spullen in en uit je koelkast halen

Wie de wekelijkse boodschappen heeft gedaan, moet vaak veel houdbare producten kwijt in de koelkast. Of je dat in één keer lukt? Nee, daarvoor mis je een paar armen. Is het in dat geval beter om de koelkastdeur open te laten staan? Of kun je de deur beter steeds open en weer dicht doen?

Open laten

We denken nog weleens dat het slecht is om de koelkastdeur te lang open te laten staan. Denken we dat niet? Dan herinnert het waarschuwingsgeluidje in moderne koelkasten je er wel aan. Toch is het beter om de koelkast open te laten staan als je steeds dingen eruit moet pakken of erin wilt doen, zo blijkt uit onderzoek.

Koelkastturbulentie

Het is beter voor je koelkast om ‘m een tijdje open te laten staan, dan ‘m steeds open en dicht te doen, zo stellen onderzoekers uit Maleisië. Gelukkig beweerden ze dat niet alleen, er kwam ook een toelichting. Als je de koelkast steeds opent en sluit, leidt dat tot ‘turbulentie’ in de koelkast. Daardoor komt en warme en vochtige lucht in de koelkast. Je koelkast moet dan veel harder werken om de juiste temperatuur te bereiken. Wanneer je de koelkast open laat gebeurt het ook, maar veel langzamer.

Deur sluiten

Uiteraard betekent het niet dat je je koelkast zomaar een half uur open kunt laten staan. Maar als het gaat om dingen in en uit de koelkast te halen, dan kun je er beter voor kiezen om de koelkastdeur open te laten staan. Er is nog wel een ander ding om even rekening mee te houden: sluit de koelkast deur rustig dicht. Zwaai je ‘m met veel kracht dicht? Dan komt er sowieso veel warme lucht in je koelkast. Het resultaat: hoger energieverbruik.

Lees ook: Rommeltje in huis? Deze kamer moet je als eerste opruimen

Bron: Eigen huis en tuin | Beeld: Unsplash