Konijnenbezitters moeten goed opletten. Er is een nieuw virus actief die zich snel verspreid.

konijn

Opgelet!

Kleindierenvereniging Jong Leven in Sleen roept iedereen die één of meer konijnen heeft, op de dieren te laten inenten. Er is namelijk een nieuw besmettelijk konijnenvirus actief dat oprukt naar de noordelijke provincies.

Op de website van RTV Drenthe kwamen we dit artikel tegen en wilde we toch graag even delen! Het gaat om het RHD2-virus. De rode bloedlichaampjes in de longen en de lever van het dier barsten, waarna het konijn binnen een paar dagen doodgaat.

“Dit is een ziekte die afkomstig is uit Frankrijk”, weet bestuurslid Albert Lanting van de kleindierenvereniging. Het zeer besmettelijke virus verspreidt zich bij direct of indirect contact. Dus dieren kunnen ook ziek worden van de urine of uitwerpselen van besmette dieren. Maar ook mensen kunnen het overdragen.

Lanting legt uit hoe je het virus kunt herkennen. “Symptonen zijn vaak dat konijnen gaan liggen of zitten met de kop naar boven. Als ze het eenmaal hebben, dan is er weinig meer aan te doen. Alleen de sterkste dieren blijven over.”

Er is een nieuwe vaccinatie beschikbaar tegen het virus. “En die moeten gezonde konijnen zo snel mogelijk krijgen”, zegt Lanting. “Die kost per vaccinatie een kleine vijf euro.” Zelf heeft de fokker 38 konijnen. Die krijgen vandaag een nieuwe vaccinatie.

In mei stak het dodelijk konijnenvirus VHD in Drenthe de kop op. Het RHD2-virus is daar een nieuwe variant van.

Beeld: Pexels

Array