Veertig mensen opgenomen met koolmonoxidevergiftiging in zes weken tijd

koolmonoxidevergiftiging

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting trekken aan de bel

Hoewel we dit jaar nog niet echte vrieskou hebben meegemaakt, wordt in veel huishoudens al dankbaar gebruik gemaakt van kachels. Helaas blijkt het gebruik hiervan niet voor iedereen zo onschuldig te zijn als het hoort te zijn. In de afgelopen zes weken zijn er al veertig mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging.

Een koolmonoxidevergiftiging wordt veroorzaakt door verstopte rookkanalen, slechte ventilatie, defecte geisers of kachels.

Sluipmoordenaar

Jet Vroege van Brandweer Nederland noemt koolmonoxide (CO) ook wel een ‘sluipmoordenaar’. De gas die vrijkomt is niet te ruiken en de eerste merkbare symptomen kunnen makkelijk aangezien worden voor een opkomend griepje, wat met dit koudere weer niet vreemd is. Aan NU.nl vertelt Jet Vroege dat er de komende maanden een piekperiode verwacht wordt. “De kou heeft in Nederland nog niet eens ingezet en nu zien we al zo veel ongevallen.” Ze vermoedt daarom dat ‘de sluipmoordenaar CO’ dit jaar weer hard toeslaat.

Veertig gevallen

In de afgelopen weken moesten er veertig mensen naar het ziekenhuis gebracht worden die een koolmonoxidevergiftiging opliepen. Vorig jaar waren er 161 mensen die dezelfde vergiftiging opliepen en twee mensen kwamen te overlijden. Door Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting wordt vermoed dat het daadwerkelijke aantal hoger ligt. Incidenten met open haarden of houtkachels worden namelijk niet in de cijfers meegenomen.

De vergiftiging

Slecht onderhoud aan kachels of een slechte ventilatie kan ervoor zorgen dat koolmonoxide zich verspreidt. Dit is helaas niet waar te nemen, aangezien de gas geurloos is. Wie het gas binnenkrijgt denkt vaak eerst een griepje onder de leden te hebben, want de symptomen komen erg overeen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en over moeten geven. Wie het gas binnenkrijgt en niet ingrijpt, kan bewusteloos raken en zal het in het ergste geval moeten bekopen met de dood.

Lees ook: Heb je vaak last van je luchtwegen? Deze planten zuiveren de lucht!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NU | Beeld: Unsplash