Heb jij een koophuis? Dan moet je écht lezen wat er in het regeerakkoord staat

koophuis

Het is geen goede tijd voor huizenbezitters

In het regeerakkoord van Rutte III staat een heel omstreden plan, waar Vereniging Eigen Huis (VEH) heel boos van wordt. Vooral huizenbezitters worden namelijk de dupe van deze nieuwe plannen. De Wet Hillen wordt in dertig jaar afgebouwd, waardoor er een hoop extra betaald mag worden. 

Huizenbezitters gaan er fors op achteruit.

Hypotheek afbetaald? Toch betalen
Als mensen een huis kopen doen ze dit met de intentie die uiteindelijk af te betalen, om zo een vaste last minder te hebben als ze met pensioen gaan. Dit is over dertig jaar verleden tijd. Als een hypotheek volledig afbetaald is, wordt het huis bij het vermogen op gerekend en mag er belasting voor betaald worden. Dit is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook oneerlijk. “Als de regering gedurende de wedstrijd de spelregels verandert, komen veel huishoudens in de problemen”, aldus Cindy van de Velde, directeur Vereniging Eigen Huis.

Benieuwd wat dat alles betekent? Ikbenfrits.nl gaf twee voorbeelden. Eén van die voorbeelden valt wel onder de Wet Hillen en de andere niet.

Voorbeeld 1 mét de Wet Hillen Voorbeeld 2 zonder de Wet Hillen
WOZ-waarde huis 300.000 euro 300.000 euro
Resterende schuld 0 euro 300.000 euro
Hypotheekrenteaftrek 0 euro 7.500 euro
Wet Hillen (eigenwoningforfait) 2.250 euro 2.250 euro
resultaat: belastingnadeel: 0 – 2.250 = -2.250 euro 7.500 – 2.250 = 5.250 euro

Dat is dus wel een groot verschil. Dit wordt weliswaar geleidelijk ingevoerd, maar dat neemt niet weg dat het een pijnlijke maatregel is voor iedereen die een huis heeft gekocht.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Ikbenfrit.nl, VEH | Beeld ter illustratie