Maar meteen repareren: zoveel kost een lekkende kraan je

lekkende kraan

Zoveel water verspilt een lekkende kraan

Een kapotte wasmachine die gerepareerd moet worden, de APK van je auto die duurder uitviel dan je verwachtte of de Belastingdienst die weer geld van je wil. Sparen is niet altijd zo makkelijk als we zouden willen. Bepaalde onverwachte kosten kunnen we gelukkig voorkomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van die lekkende kraan meteen repareren? Per jaar kan het bedrag voor het verspilde water best oplopen als je die lekkende kraan niet repareert.

Water verspillen

Naast dat het gedruppel van een lekkende kraan hartstikke irritant is, kan het je ook nog eens een bedragje per jaar kosten. Hoeveel het precies is? Dat is lastig te berekenen, vertelt Greag Anderson, een ingenieur en huisexpert bij Appliance Analysts aan Reader’s Digest. Het verschilt namelijk per lekkende kraan hoeveel water hij lekt. Wel kan Anderson een schatting maken. “Als je kraan lek is, verspilt hij waarschijnlijk 10 procent van het water dat je gebruikt door druppelen en lekken”, aldus de ingenieur. Die 10 procent komt neer op ongeveer 0,3 liter per dag.

Klein lek versus een groot lek

Ook loodgieter Charles Nielsen bevestigt dat de hoeveelheid verspild water erg kan oplopen. “Zelfs een klein lek van ongeveer een drup per 15 seconden, kan per maand oplopen tot 57 liter water.” En dan hebben we het nog over een bescheiden lek. De loodgieter vertelt dat hij ook kranen is tegengekomen die tien keer erger lekten.

Kosten

Volgens Nielsen kan een lek je aardig in de portemonnee raken, als je ‘m niet fikst. “Een klein lek zoals ik eerder omschreef, kan je 15 tot 20 dollar per jaar kosten”, aldus de Amerikaan. “Een erger lek kan je zelfs een paar honderd dollar per jaar kosten.” Nielsen heeft het hierbij over dollars en in ons land kunnen de waterprijzen verschillen, maar het moge wel duidelijk zijn dat een lek je veel geld kan kosten.

Lees ook: Waarschuwing: ‘gratis’ apps kunnen soms honderden euro’s kosten

Bron: RD | Beeld: Unsplash