Dít is waarom je ook met koud weer de ramen open moet doen

 koud weer

Ook met koud weer moet je huis luchten

Het is koud buiten en deze week dalen de temperaturen zelfs zo erg dat het aan kan voelen aan -20. Hartstikke leuk voor de schaatsers onder ons, maar minder leuk als je huis vanbinnen ook steeds koeler wordt. Je bent dan misschien geneigd om de ramen en roosters dicht te doen en de verwarming te laten loeien, maar dat kun je beter niet doen.

Houd de ramen te allen tijden open, ook als het buiten heel koud is.

Ramen en deuren dicht

Als het buiten koud is, is het verleidelijk om alles dicht te gooien en jezelf te verstoppen onder een dekentje op de bank. Geen koude lucht het huis binnen, dat is wat je wilt. Toch kun je de boel maar beter wel laten luchten, daar frisse en zuivere lucht essentieel is voor je gezondheid en je gemoedstoestand. Je huis luchten door middel van een raam of een rooster is de enige manier om vocht het huis te laten verlaten. Gebeurt dit niet, dan kun je last krijgen van hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en allergieën.

Klachten

Dat niet alleen; het kan zelfs gevaarlijk zijn om het hele huis potdicht te maken. Kan er niet geventileerd worden en zet je een slecht onderhouden cv vol aan, dan kan dat koolstofmonoxidevergiftiging veroorzaken. De symptomen hiervan zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij lange blootstelling kan bewusteloosheid en zelfs de dood volgen. Maak ook niet de vergissing de ramen slechts een halfuurtje open te zetten en de rest van de dag niet meer; na een halfuur is de gezonde lucht alweer verdwenen. Met deze kou zijn roosters de allerbeste oplossing.

Lees ook: Consumentenbond onderzoekt vakantiehuisjes: ‘poepbacterie, schimmel en beestjes gevonden’

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Wikimedia Commons, Karl432