Waarom je altijd je kraan aan moet zetten als je terugkomt van vakantie

kraan

Je wil niet weten wat er in je kraan groeit

We mogen in onze handen knijpen dat er altijd schoon water uit onze kraan komt. Geen gedoe met plastic flessen en waterfilters, maar altijd lekker, fris water uit onze kranen. Maar is ons water altijd wel zo schoon? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er toch heel wat viezigheid in ons kraanwater kan zitten. Ieks!

Dit is waarom de kraan goed door moet stromen.

Bacterie

Uit onderzoek in de Verenigde Staten is gebleken dat bacteriën zich nestelen in een ongebruikte kraan. Omdat er geen water door stroomt hebben ze de ruimte om zich lekker te vermenigvuldigen, met al gevolg dat je kraan vol zit met deze vieze beestjes. Deze bacteriën hebben niks met de plek waar je woont te maken, ze zitten meestal in de riolering van je huis.

Ziek van kraanwater

Bacteriën zijn niet altijd reden om je zorgen te maken, want we worden niet overal ziek van. Maar, onderzoekers van de Amerikaanse University of Illinois vonden in het water van een kraan die een tijd niet gebruikt was microben die Legionellose veroorzaken, een vorm van longontsteking. Deze bacteriën zaten vooral in de eerste 100 milliliter kraanwater.

Doorstromen

Je hebt misschien al vaker gehoord dat je een kraan even moet laten doorstromen als hij een tijd niet gebruikt is, omdat bacteriën zich nestelen en het water soms niet lekker smaakt. Professor Wen-Tso Liu van de universiteit van Illinois raadt aan om de kraan twee minuten door te laten stromen als deze een paar dagen niet gebruikt is alvorens je het water drinkt. Dit gaat misschien tegen je principes qua waterverspilling in, maar volgens Liu is het een basisstap in hygiène. Vooral nu de zomer er weer aankomt is dit belangrijk! Laat jij de kraan altijd stromen als je terugkomt van vakantie?

Lees ook: Dit veroorzaakt meer schade dan onbeschermd zonnen en we doen het allemaal!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Pexels