Kunstenaar transformeert verlaten schuurtje tot optische illusie

De verlaten hut in de woestijn verandert in een bijzonder project

Midden in de woestijn van Californië stond al jarenlang een verlaten schuurtje. Het vervallen en onopvallende gebouwtje trok de aandacht van Phillip Smith. De kunstenaar besloot de hut te transformeren tot een bijzonder, ‘levend’ kunstwerk.

Unieke omgeving

Meer dan zeventig jaar lang stond de houten hut verlaten in de woestijn. Hoe simpel de vervallen schuur zelf ook is, de omgeving waarin het houten bouwwerk staat is in ieder geval bijzonder mooi. Op een grote lege vlakte, met ruige rotsen in de verte, valt de schuur bijna weg tegenover de omgeving. Daar wist de kunstenaar Phillip Smith goed gebruik van te maken. Smith kwam met een slim plan om de hut op te laten gaan in de woestijn en plaatste spiegels aan de buitenkant.

Dwars doorheen

Het hutje was al jarenlang aan het wegrotten toen Smith de houten schuur onder handen nam. Hij verving de planken om en om door spiegels. Het resultaat is verbluffend: het lijkt nu net alsof je dwars door het schuurtje heen kunt kijken. Ook lijkt het dak door de spiegels wel te zweven! In het daglicht reflecteren de spiegels op de hut de woestijnomgeving, wat er prachtig uitziet. Doordat de stand van de zon ten opzichte van de hut steeds verschuift, verandert ook de weerspiegeling. Daardoor wordt het verlaten schuurtje nu ook wel een ‘levend kunstwerk’ genoemd.

Bij nacht

In de deurpost en raamkozijnen zijn ook ledlampjes geplaatst. Zodra de zon ondergaat, springen deze lampjes aan. De kleuren van het licht wisselen steeds weer, waardoor het kunstwerk er ook ‘s nachts bij iedere aanblik anders uitziet. “Dit project staat voor het langzamer aan doen, voor het genieten van de stilte en het tempo van de woestijn”, vertelt de kunstenaar over het eindresultaat.

Ben je benieuwd hoe de verlaten hut er nu uitziet? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2