Laat jij nog geld liggen bij het opbouwen van je pensioen? Bereken je jaarruimte en bespaar honderden euro’s!

Cheerful senior couple counting coins at table

Doe het NU, dan heb je er later profijt van!

Misschien bouw je bij je werkgever niet voldoende pensioen op, of moet je je pensioenzaken als zelfstandige helemaal zelf regelen. Dan zet je misschien geld opzij voor een aanvullend pensioen. Hartstikke goed, maar dan moet je wel rekening houden met de maximale inleg; de jaarruimte. De jaarruimte is het bedrag dat je jaarlijks met belastingaftrek mag sparen voor je pensioen.

Wanneer heb je dan jaarruimte? Je hebt jaarruimte als je in een bepaald jaar niet voldoende pensioen hebt opgebouwd. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je in 2015 jaarruimte hebt omdat je in 2014 te weinig pensioen hebt opgebouwd. De jaarruimte die je hebt, is afhankelijk van je pensioentekort. Bijna iedereen in Nederland heeft een pensioentekort:

  • Als je freelancer of zelfstandige bent
  • Als je te laat bent begonnen met het opbouwen van pensioen
  • Als je te weinig pensioen bij je werkgever opbouwt
  • Als je van werkgever bent gewisseld
  • Als je parttime werkt
  • Als je een leaseauto hebt

Heb je bijvoorbeeld jaarruimte door een pensioentekort? Dan mag je in 2015 meer geld op je pensioenrekening zetten. Dit is niet alleen handig voor later, maar ook voor nu: over het jaar dat je geld stort op de pensioenaanvulling, krijg je geld terug van de Belastingdienst. Over het geld in de pensioenaanvulling betaal je namelijk pas belasting als het uitgekeerd wordt; grote kans dat je er dan een lager belastingtarief over betaalt. Ook telt het geld op de pensioenaanvulling niet mee voor het vermogen in Box 3.

Wil je graag weten wat jouw jaarruimte eigenlijk is? Dan kun je heel gemakkelijk een gratis telefonische afspraak maken met Brand New Day. Zij kunnen je dan helpen met het invullen van de gegevens waardoor jij heel snel je jaarruimte en belastingvoordeel kunt berekenen. Zo kun je nu én straks optimaal genieten van je geld!