Dit is waarom je nu nog steeds last hebt van muggen


Muggen zijn niet weg te slaan

Het is al weer half oktober, maar nog steeds worden we ‘s nachts wakker gezoemd door muggen. We zitten onder de muggenbulten en blijven maar in de weer met onze vliegenmeppers. Door het warme weer deze herfst blijven muggen zich maar voortplanten, waardoor er nu nog steeds veel insecten rondvliegen.

De muggen hebben op dit moment ‘bloedhonger’.

Voortplanten

Het is al bijna eind oktober maar we zien ze nog steeds, die dansende muggen in onze achtertuin. Vooral in waterrijke gebieden zitten een hele hoop! De mannetjes dansen rond, op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. De vrouwtjes moeten zich voortplanten, dus zij hebben een enorme bloedhonger. Dit betekent dat ze hard zoemen en steken, wat jou veel jeuk en slapeloze nachten oplevert.

Laat seizoen

Door het warme weer in het voorjaar begon het muggenseizoen dit jaar ook al eerder, zegt insectdeskundige Leendert-Jan van der Ent. Omdat het de hele zomer warm bleef, zijn de muggen in de war. Met het warme najaar kwam er dit jaar een tweede piek. Het goede nieuws is: het zijn vooral de mannetjes die op pad zijn. Zij zoemen wel, maar steken niet! Mocht het nu nog wel warm blijven, dan gaan ook de vrouwtjes weer op pad en dán word je gestoken. Mocht het ineens gaan vriezen, dan zijn we van de overlast af.

Houd ze op afstand

Word je helemaal horendol van muggen? Houd ze dan op afstand met citronella of lavendel. Steek een citronella- of lavendelkaars aan of zet een lavendelplant naast je bed. Ze zijn ook nog eens heel mooi met hun paarse kleuren, dus je wordt er absoluut niet minder van. Ook zijn er sprays verkrijgbaar met lavendelgeur, waarvan je meteen ook een stuk beter slaapt. Ook helpt een klamboe of een ventilator, daarmee verstoor je hun vliegroute. Zorg ervoor dat je geen stilstaand water in de tuin hebt en smeer jezelf in met Deet of VapoRub.

Lees ook: Maak jij in de ochtend je bed op? Dit is wat het zegt over je persoonlijkheid

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash