De grote lenteschoonmaak wordt een makkie met dit stappenplan

lenteschoonmaak

Doe jij ook elk jaar een grote lenteschoonmaak?

Voor veel mensen is het vaste prik. Zodra de lente voorzichtig aanbreekt, is het tijd voor een grote schoonmaak. Weg met oude troep en lekker aan de slag met een extra grondige reiniging van het huis. Zo maak je van je lenteschoonmaak een groot succes!

1. Plafonds

Werk altijd van boven naar beneden voor je grote schoonmaak. Hoewel je er misschien niet over nadenkt, kunnen je plafonds namelijk ook behoorlijk smerig worden. Ga met een ragebol goed door de hoeken en neem ook brandalarmen, lampen en eventuele ventilators af. Als je toch aan het plafond werkt: vervang dan direct de batterijen van je brandalarm. Weet je zeker dat je daarmee ook goed zit.

2. Muren

Begin door alle loshangende zaken van de muur te halen. Haal vervolgens een ragebol, stoffer of plumeau over de muur. Van hoek tot hoek en van plafond naar de grond. Neem ook alle dingen die je net van de muur hebt gehaald af met een licht-vochtige doek met wat schoonmaakmiddel. Neem eventuele plankjes, plinten, en kozijnen ook goed af.

3. Ramen

Tijd voor een frisse blik naar buiten! Neem de ramen zowel aan de binnen- als buitenkant af met een sopje dat geschikt is voor glazen. En die ramen streeploos schoon krijgen? Dat is dus helemaal niet zo moeilijk. Haal ook de gordijnen voor je ramen weg om die een wasbeurt te geven. Jaloezieën of luxaflex kun je ook direct van een goede stof- en sopbeurt voorzien. Vergeet niet eventuele gordijnrails en de kozijnen hier ook goed af te nemen.

4. Kastjes

Je denkt er waarschijnlijk niet over na hoeveel spullen je bewaart achter deurtjes en laden. Maar geloof ons: het is veel. Ga kastje voor kastje te werk. Haal alles eruit, en neem de boel goed af – zowel van binnen, als van buiten. Vergeet ook de bovenkant van de kastdeurtjes niet. Vooral in de keuken koekt hier bijvoorbeeld veel vet aan. Geef alle spullen die je net uit de kast hebt gehaald een wasbeurt, en sorteer ze vervolgens. Gebruik je ze echt regelmatig, of was je allang vergeten dat je deze items had? Zet je meestgebruikte spullen terug op een logische plek.

5. Meubels en witgoed

Haal deze eens van hun standaardplekje zodat je ook onder, achter en naast deze spullen goed kunt schoonmaken en stofzuigen. Heb je een stomer? Dan kun je hiermee goed je meubels afnemen. Stof alle elektronica af en geef al je witgoed een grondige schoonmaakbeurt. Als je met je vriezer aan de slag gaat, heeft Tips & Weetjes hier een goed artikel over het ontdooien van je vrieskist.

6. Vloeren

En ten slotte de vloeren! Begin met een bezem, en ga vervolgens met een stofzuiger goed over de hele vloer. Haal vloerkleden van hun plek en klop deze goed uit. Als alle stof en rommel opgeveegd of gestofzuigd is, kun je gaan dweilen.

En voilà! Zo heb je na je lenteschoonmaak een huis dat blinkt als nieuw.

Lees ook: Deze 3 dingen moet je nooit met een microvezeldoekje schoonmaken

Bron: Tipnut | Beeld: Pexels