Let altijd hiérop als je kaarsen koopt: zo kies je de onschadelijke uit

 

kaarsen

Let hier altijd op bij de aanschaf van kaarsen

Hoe guurder het buiten is, hoe gezelliger we het binnen maken. Kaarsen aan, een knus dekentje over en luisteren naar de regen die op het raam tikt: wij houden ervan. Een beetje een domper op de vreugde is dat kaarsen vaak vervuilende stoffen bevatten die schadelijk zijn voor je gezondheid en voor het milieu. 

Wil je je huis vullen met kaarsen die geen schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid? Let hier dan op bij de aanschaf.

Ingrediënten
Waxinelichtjes worden vaak gemaakt van paraffine, dit is een bijproduct van petroleum. Als je deze kaarsjes veelvuldig in huis brandt, kan je de lucht vervuilen en zo kunnen er giftige stoffen zoals benzeen en tolueen vrijkomen. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Word je daar regelmatig aan blootgesteld, dan kan je de hersenen, longen en het centraal zenuwstelsel beschadigen. Ga in plaats daarvan op zoek naar lichtjes op basis van natuurlijke ingrediënten zoals bijenwas, koolzaadwas, raapzaadwas of sojawas. Kies natuurlijke kaarsen zonder geur- of kleurstoffen, en vraag eventueel raad aan de verkoper.

Kijk naar het lontje
Een metalen lontje zorgt ervoor dat deze overeind blijft staan als je de kaars brandt, maar er wordt soms lood of zink aan toegevoegd.  Ga daarom op zoek naar een kaars met een katoenen of zelfs houten wiek.

Mijd geurkaarsen
Ze ruiken heerlijk, maar bij geurkaarsen kan je er eigenlijk wel vanuit gaan dat er chemische bestanddelen in zitten. Geurtjes worden gecreëerd door verschillende chemicaliën te combineren, en de ingrediënten zijn vaak niet bekend. Wil je er zeker van zijn dat je geen schadelijke stoffen verspreidt in huis? Kies dan voor natuurlijke kaarsen zonder geur.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN.Be | Beeld: Unsplash