Let op: deze souvenirs mag je niet meenemen uit het buitenland

souvenir-vakantie

Zo kom je niet voor vervelende verrassingen

Als je op vakantie bent in het buitenland, scoor je vast wat souvenirs voor jezelf of je familie. Het is een mooie herinnering van je vakantie, en ook een leuk cadeau voor je geliefden. Hoewel een magneetje of kaart prima mee naar Nederland kan, zijn er ook souvenirs die je beter in het vakantieland kunt houden. We vertellen je er alles over.

Niet in de koffer

Souvenirwinkels zitten vaak tjokvol met spulletjes die je als toerist graag wilt hebben. Denk aan magneetjes voor de koelkast, bierpullen met de naam van de stad en ansichtkaarten met een foto van traditionele dingen uit dat land. Op zich is dit niet heel gevaarlijk, maar dat wordt het wel als je iets meeneemt wat eigenlijk niet mag. Om vakantiegangers te waarschuwen, staat er op de website van de overheid informatie over welke souvenirs je wel en niet in je koffer mag stoppen.

Verboden mee te nemen

Zo is het verboden om beschermde dieren- en plantsoorten of spullen die hiervan gemaakt zijn mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan sieraden van ivoor of een krokodillen leren schoenen. Ook (namaak) wapens, verdovende middelen, drugs, pepperspray, munitie en explosieven kun je beter links laten. Souvenirs uit de zee zijn soms beschermd, zoals koraal en grote schelpen, waardoor je ze ook niet mag meenemen. Kleine schelpen die je op het strand vindt mag je wel meenemen.

Handige lijst

Ook gelden er speciale regels voor planten, bloemen, fruit en groenten. Dit om verspreiding van plantenziekten en plagen te voorkomen, legt Pascale Scheurs, persvoorlichter van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit aan Nu.nl. Onlangs werd er nog gewaarschuwd om geen planten of stekjes mee te nemen, vanwege het risico op vervelende bacteriën. In deze lijst staat precies omschreven waar je op moet letten.

Lees ook: Medische kosten: hoe zit dat eigenlijk tijdens je vakantie?

Bron: Margriet | Beeld: Pexels