Let op: dieven kunnen mogelijk jouw hortensia’s uit je tuin stelen

hortensia's

En wel om deze hele bizarre reden

Heb jij ook mooie en kleurrijke hortensia’s in je tuin staan? Dan moet je die de komende tijd goed in de gaten houden. Dieven zitten namelijk achter deze planten aan, omdat je mogelijk ‘high’ van deze bloemen zou kunnen worden.

Wiet

Jep, je hortensia’s worden hoogstwaarschijnlijk dus niet gestolen omdat ze zo prachtig in bloei staan, maar vanwege de hallucinerende werking die ze zouden hebben. De afgelopen weken kwamen er steeds meer meldingen binnen van gestolen hortensia’s. De knoppen van de paars-blauwe bloem zouden namelijk – wanneer deze gedroogd zijn – gerookt kunnen worden als een soort wiet.

Giftige stof

Een hortensiakweker legt aan het AD uit hoe het precies zit en kondigt ook een belangrijke waarschuwing af. “Je hebt heel veel verschillende soorten hortensia’s en je hebt maar één bolhortensia waarin een hallucinerende stof schijnt te zitten”, vertelt hortensiakweker Andries van der Woerd. Echter kan er ook een giftige stof in de bloemen zitten, namelijk blauwzuur. Als je dit oprookt, kun je tot wel drie dagen ontzettende buikpijn krijgen.

Risico’s

Daarom raadt het Trimbos-instituut voor de verslavingszorg in Utrecht mensen ten zeerste af om hortensiawiet te roken. “De risico’s zijn klachten als misselijkheid, maagpijn, braken en diarree. Door het roken of kauwen wordt er bovendien cyanide aangemaakt.” Cyanide kan leiden tot een acute hartstilstand of blijvende verlammingsverschijnselen, met in het ergste geval zelfs de dood als gevolg.

Help je hortensia’s

Houd je hortensia’s de rest van de zomer dus goed in de gaten. Plaats de planten bijvoorbeeld uit het zicht of plant ze aan de straatkant van je tuin, zodat jouw buren ook een oogje in het zeil kunnen houden. Dat wordt voorlopig dus maar even wachten met de bloemetjes buiten zetten… Ha!

Lees ook: Aha! Dit is waarom je zo weinig wespen ziet dit jaar

Bron: Libelle | Beeld: Pexels