Het leven wordt duurder: 16 praktische tips om elke dag geld te besparen

geld besparen

Zo maak je het dagelijkse leven iets goedkoper

Het leven wordt duurder en duurder, en dat is helaas in de portemonnee te merken. Kocht je eerder voor vijftig euro nog een kar vol boodschappen, krijg je voor dat bedrag nu net een boodschappentas vol. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die torenhoge benzine- en energieprijzen. Helaas hebben we al die prijzen niet zelf in de hand, maar er zijn gelukkig een paar dingen die je zelf kunt doen om geld te besparen. Wij delen 16 praktische tips!

1. Water koken

Staat er pasta, rijst of gekookte groenten op het menu? Laat het water dan niet op het vuur koken, maar doe dit in de waterkoker om gas te besparen. Vul je waterkoker met de benodigde hoeveelheid water (niet te veel, dat duurt langer en zo verbruik je alsnog meer gas) en zet hem aan. Daarnaast kun je het best een zo klein mogelijke pan gebruiken om water te besparen. Ook kun je eventueel overgebleven gekookt water in een thermoskan bewaren. Handig voor een theetje na het eten!

2. Ontkalken

Over die waterkoker gesproken: het is belangrijk dat je die regelmatig ontkalkt. Hetzelfde geldt voor het koffiezetapparaat. Deze apparaten verbruiken namelijk meer energie als er veel kalkaanslag op zit.

3. Ontdooien in de koelkast

Een vriezer is ideaal om voedingsmiddelen een langer leven te geven. Wil je je bevroren fruit, groenten of maaltijden echter laten ontdooien? Doe dit dan in de koelkast. Op deze manier komt de kou van de bevroren producten in de koelkast en hoeft de koelkast minder energie te verbruiken om de ruimte koel te houden. Om dezelfde reden is het verstandig om de koelkast niet in de zon of naast de verwarming te zetten.

4. Douche verstandig

Natuurlijk is het aan te raden om je douchebeurt zo kort mogelijk te houden om water en geld te besparen. Daarnaast kan het ook helpen om een besparende douchekop aan te schaffen. Hierdoor kun je tot zo’n 45 euro per jaar besparen. Alle kleine beetjes helpen, toch?

5. Verwarm jezelf zonder de verwarming aan te gooien

Staat de verwarming bij jou thuis regelmatig op 21 graden, omdat je het anders te koud hebt? Dat kun je beter niet doen als je geld wilt besparen. Als je het koud hebt, kun je beter andere manieren vinden om jezelf te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere fleecedeken, een kruik of een kop thee. En heb je broodjes of een cake gebakken in de oven? Laat de ovendeur dan even openstaan om de kamer te verwarmen.

6. Warmte binnenhouden

En heb je de verwarming aan staan? Zorg er dan voor dat de warmte ook daadwerkelijk binnenblijft. Zit er bijvoorbeeld een grote ruimte tussen de onderkant van je deuren en de vloer? Gebruik dan tochtstrips en plaats een brievenbusborstel in je voordeur. Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet te veel dingen voor de verwarming hebt staan of hangen, zoals een poef of gordijnen.

7. Kook slimmer

Natuurlijk is het leuk om uitgebreid te koken met vier pannen op het vuur, maar dit kan flink in de papieren lopen. Om geld te besparen, is het daarom aan te raden om eens wat vaker een eenpansgerecht te maken. Hiermee verminder je het gasverbruik, watergebruik én de hoeveelheid afwas. Ook is het handig om een extra grote portie te maken, zodat je een deel kunt invriezen om later op te eten.

8. Kringlopen

Ga in plaats van een middagje shoppen in het centrum eens kringlopen om geld te besparen. In kringloopwinkels kun je namelijk heel veel – van kleding tot schoenen en van meubels tot servies – vinden voor een zacht prijsje. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar het is ook nog eens lekker duurzaam!

Lees verder op de volgende pagina voor de andere tips.