Levensvraag: kun je je vaatdoekjes bij de gewone was doen?

vaatdoekjes

Goed om te weten voor de volgende keer!

Het is natuurlijk logisch dat je ervan uitgaat dat je je vieze vaatdoekje in de wasmachine kunt gooien bij je gewone was. Maar wist je dat je vaatdoekjes vol met ziekmakende bacteriën kan zitten? Wij vertellen je of je je vaatdoekjes bij je gewone was kunt gooien, of juist niet.

Bacteriën

Met een vaatdoekje maak je meerdere keren per dag je aanrecht schoon. Natuurlijk is dat voor je aanrecht hartstikke hygiënisch, maar voor je vaatdoek iets minder. Door het schoonmaken verzamelen zich namelijk miljarden verschillende bacteriën op het doekje. Bah!

De bacteriën die met name op vaatdoekjes te vinden zijn heten de E colibacterieën (poepbacterie) en Enterococcus-bacteriën. Deze bacteriën zorgen voor maag- en darmklachten, voedselvergiftiging en infecties.

Gewone was

Het is dus vanzelfsprekend dat je je vaatdoekjes regelmatig schoonmaakt. En nee, dan bedoelen we niet een keer in de maand, maar het liefst elke dag. Ja, je leest het goed. De kans is namelijk groot dat er binnen 24 uur al meer dan 4 miljard bacteriën op je vaatdoek terecht zijn gekomen. Dit zijn dus een stuk meer bacteriën dan de bacteriën op je wc-bril. Wow!

Wellicht heb je nu de neiging om je vaatdoekjes apart van je gewone kleding te wassen, maar volgens hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research, Marcel Zwietering, kan je dat gewoon samen met elkaar wassen. Wel adviseert hij om je wasmachine op minstens zestig graden te zetten, zodat alle bacteriën worden gedood.

Lees ook: Viraal: deze spotgoedkope Wibra-spons zou wonderen verrichten

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay