De paraplu kan in de kast: ‘Maart belooft warm en droog te worden’

Het lenteweer komt wellicht eerder dan verwacht!

Goed nieuws voor alle liefhebbers van zonnig, warm en lenteachtig weer. De eerste helft van maart belooft namelijk een stuk warmer en vooral droger te verlopen dan de afgelopen periode. Volgens weerdeskundigen kunnen we met een beetje geluk in maart al van de nodige zonnestralen genieten op de terrassen.

Lenteweer in maart

Meteoroloog Yannick Damen van Weeronline geeft een voorlopige weersverwachting voor de maand maart. “Maart belooft warm en droog te worden. De wind zit vaak in de zuidhoek en dat betekent dat warme lucht uit Zuid-Europa ons regelmatig weet te bereiken”, zo legt Damen uit. Volgens de weerman kun het op meerdere dagen in ons land zelfs oplopen tot 20 graden of warmer. Ook kunnen we steeds vaker genieten van de eerste echte zonnestralen.

Tweede helft van maart

Goed, dan nu het minder leuke nieuws, want dit prachtige weer zal niet de hele maand aan blijven houden. Volgens Damen verloopt de tweede helft van maart juist weer koud en nat. “Als de wind een keer uit het noordwesten komt, zijn maartse buien met hagel en zelfs natte sneeuw mogelijk.” Gelukkig eindigt de weerman met een positieve noot en laat hij weten dat de kille dagen wel duidelijk in de minderheid zijn.

Minder regenval

In maart zal de gemiddelde temperatuur naar verwachting drie graden hoger liggen dan normaal. Daarnaast valt er 20-30 mm minder neerslag dan de gebruikelijke 68 mm in maart. Een grote verandering volgens de meteorologen. “Daarmee staat de komende maand in schril contrast met maart 2019. Toen was het veel natter dan normaal en viel gemiddeld over Nederland 105 mm”, aldus Damen.

Lees ook: Even loeren: dit betoverende huisje middenin het bos is groter dan het lijkt

Bron: Weeronline | Beeld: PxFuel