Makkelijke manieren om in en rondom het huis water te besparen

water

Kleine moeite, groot resultaat

Tijdens warme periodes ligt een watertekort op de loer. Hoewel we in Nederland niet gauw bang hoeven te zijn dat we helemaal geen water meer hebben, is het toch verstandig om het dan rustig aan te doen. Gelukkig zijn er meerdere simpele dingen die je kunt doen om water te besparen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Allemaal een steentje bijdragen

Door de klimaatverandering krijgen we in Nederland steeds vaker te maken met behoorlijk hoge temperaturen. Op het moment dat die temperaturen een tijdje aanhouden, slinkt de watervoorraad. Met name tijdens de zomer kan dat een crisis opleveren. Wil je je steentje bijdragen aan het voorkomen van zo’n crisis? Wij zetten een aantal dingen die je kunt doen voor je op een rij.

De vaatwasser en de wasmachine

De vaatwasser en de wasmachine zijn ontzettend handige apparaten, maar ze verbruiken ook veel water. Zet ze alleen aan als ze helemaal volgeladen zijn en kies bij voorkeur voor een eco-programma. Iets wat ook helpt, is om gedurende een dag wat vaker hetzelfde glas te gebruiken. Dat scheelt afwas en je vaatwasser raakt minder snel vol.

De kraan

Ook op het gebied van kranen valt veel winst te behalen. Installeer bijvoorbeeld waterbesparende kranen en zet ze niet vol open als je ze gebruikt. Zet de kraan tijdens het tandenpoetsen en het reinigen van je gezicht uit, zodat hij niet onnodig blijft stromen. Een scheermesje kun je daarnaast prima in een bakje water afspoelen in plaats van onder een lopende kraan. Merk je dat een kraan lekt? Repareer hem dan zo snel mogelijk. Zelfs als hij ‘slechts’ een druppel per seconde lekt, komt dat neer op 15 liter verspild water per dag (!).

De tuin

In de tuin kun je op meerdere manieren behoorlijk wat water besparen. Het is handig om onkruid zoveel mogelijk uit je tuin te verwijderen, zodat dat het water voor je planten niet opslurpt. Wees daarnaast zuinig met het bewateren van je planten en doe dat alleen wanneer het echt nodig is. Je kunt ook zelf water ‘recyclen’ voor je tuin, door regen op te vangen in een grote regenton of door het water van je zwembadje voor je planten te gebruiken (wel alleen als er geen chloor in zat).

Overig

Tot slot hebben we nog een aantal ‘losse’ tips. Het is verstandig om je douchebeurten zoveel mogelijk te beperken. Door twee minuten korter te douchen dan je eerst deed, kun je al snel tot maar liefst 500 liter water per maand besparen. Stel het wassen van je auto zo lang mogelijk uit, want dat kost enorm veel water. En last but not least: plaats bij het wassen van groenten een teil in de gootsteen, zodat je het water dat je verbruikt kunt opvangen en hergebruiken. De Nederlandse watervoorraad zal je dankbaar zijn!

Lees ook: Watertekort vanwege droogte: crisisteam maakt verdeelplan

Bron:  Vriendin | Beeld: Unsplash, Amritanshu Sikdar