Met deze 8 tips gaat je matras veel langer mee

matras
Verzorg je bed goed

Vaak wordt aangeraden om matrassen na acht tot tien jaar te vervangen. Je spendeert bijna 3000 uur per jaar in je bed, dus een matras heeft flink wat te verduren door de jaren heen. Om het meeste uit je matras te halen zodat deze zo lang mogelijk meegaat, is er wel enige verzorging vereist. Doe je dit niet, dan ligt je matras al gauw niet meer zo lekker of ruikt de boel niet langer fris. Met deze acht tips gaat je matras langer mee.

Een matras is een flinke uitgave, dus je wil er zo lang mogelijk mee kunnen doen.

1. Roteren

Vroeger was het noodzakelijk om een matras vaak om te draaien door de veringen die erin zaten. Tegenwoordig hebben onze matrassen niet meer van die grote veringen, maar tóch is het aan te raden om iedere maand het matras om te draaien. Dit doe je om kuilen te voorkomen. Iedereen heeft zo z’n favoriete plekje in bed, wat betekent dat daar al gauw een kuil ontstaat. Door je matras maandelijks op de kop te keren voorkom je dat er kuilen ontstaan.

2. Matrasbeschermer

Voor een paar tientjes schaf je al een matrasbeschermer of matrastopper aan. Deze beschermlaag kun je gemakkelijk uitwassen, wat erg handig is. Zo vangt de matrasbeschermer vocht, stof en olie op zodat je geen vlekken in je matras krijgt. Denk je terug aan de plastic-achtige, krakende en oncomfortabele matrashoezen van vroeger? Tegenwoordig heb je een arsenaal aan matrastoppers van verschillende diktes die erg comfortabel en goed uitwasbaar zijn.

3. Op bed staan

Roep jij regelmatig naar je kinderen dat ze niet op hun bedden mogen springen? Groot gelijk, want hier kan zowel de lattenbodem als het matras stuk van gaan. Maar ook als je geen kinderen hebt maak je misschien zelfs wel eens een fout: op je bed staan om bij een plank of kast te kunnen. De druk van je lichaamsgewicht op één punt kan genoeg zijn om een flinke kuil te veroorzaken of zelfs de lattenbodem doen breken.

4. Huisdieren

Ja, het is ontzettend schattig om samen met je hond of kat in bed te slapen, maar dit draagt wel bij aan het verouderen van een matras. Het haar en de huidschilfers van je huisdier maken het sneller vies. Daarnaast kunnen ze met hun scherpe nageltjes het matras lichtjes openscheuren en uiteindelijk zelfs vernielen.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2