Met deze do’s en don’ts help je vogels de winter door

vogels

Vetbollen wil je juist vermijden

Nu het bijna winter is, willen veel mensen wat extra’s doen voor de vogels die moeite hebben met het vinden van eten. Ze hangen pinda’s op of vetbolletjes in een netje. Juist dat laatste blijkt helemaal niet verantwoord te zijn voor dier en natuur. Sterker nog: de vogeltjes kunnen verstrikt raken in het netje. Hoe je de vogels dan wel kunt helpen de winter door te komen? We zetten de do’s en don’ts op een rijtje.

Allereerst moet je goed in de gaten houden welke vogels jij in jouw tuin hebt. Dat kun je gemakkelijk uitvogelen door de vogelcheck op deze website te doen. Nu je weet welke vogels er in jouw tuin rondparaderen, is het tijd om ze stilletjes te helpen.

Do’s

  • Probeer zoveel mogelijk verschillend vogelvoer in je tuin te leggen, zoals zaden, pinda’s, rozijnen en appels. Hiermee lok je verschillende soorten vogels.
  • Koop speciaal vogelvoer voor tuinvogels. Deze kun je strooien op bijvoorbeeld tafels, of op de grond. Fruit, ongebrande en ongezouten zaden en noten, vetproducten of broodkruimels werken ook goed. Vetbollen zonder plastic netje kunnen ook.
  • Zorg er vervolgens voor dat het strooivoer niet te lang op de grond blijft liggen, want dit kan gaan bederven en tevens ook ongedierte aantrekken.
  • Hang en leg het voedsel op verschillende plekken in de tuin. Sommige vogels eten liever van de grond onder bijvoorbeeld de struiken, terwijl anderen juist ergens aan willen hangen op het voedsel op te pikken.

Don’ts

  • Geef de beestjes nooit etensresten van je eigen eten. Hierin zitten vaak veel suikers, kruiden en conserveringsmiddelen waar vogels niet tegen kunnen.
  • Boter of margarine geven als zogenaamde vetbol is ook niet goed voor ze. Dit werkt laxerend.
  • Te veel voeren. Vogels kunnen ook ‘vol’ zitten. Wanneer er eten blijft liggen in de tuin kan dit ongedierte aantrekken.
  • Vetbollen of pinda’s in een plastic netje. Hierin kunnen vogels dus verstrikt raken.

Tip: We denken vaak aan eten voor vogels, maar hoe zit het met water? Het is niet altijd nodig om water buiten te zetten. Als het vries en het sneeuwt, dan eten de vogeltjes de sneeuw. Bij lichte vorst kun je wel water buiten zetten.

Lees ook: Om deze reden is een boswandeling zo goed voor je

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels