‘Mijn broer laat de zorg voor onze demente moeder alleen aan mij over’

demente moeder

Maria vindt dat haar broer best zijn steentje zou kunnen bijdragen

Wanneer de 58-jarige moeder van Maria* wordt gediagnostiseerd met dementie op jonge leeftijd, neemt Maria haar in huis om voor haar te zorgen. De 27-jarige doet het met liefde, maar zou het erg waarderen als haar broer ook eens meehelpt. Dit tot grote ergernis van haar schoonzus. 

Vroege dementie

Ongeveer een jaar geleden kreeg de moeder van Maria de diagnose dementie, en dat terwijl ze nog geen zestig jaar oud is. “Sindsdien woont ze bij mij en mijn man, aangezien niemand van mijn familie haar in huis wilde nemen”, schrijft ze op het forum Reddit. Bovendien waren de ogen ook erg op haar gericht. “Ik ben verpleegster en kreeg te horen dat ik wel ‘raad met die dingen wist’, maar het is anders als het je eigen moeder is.”

Genieten

Momenteel gaat het nog redelijk met Maria’s moeder, maar Maria weet dat het bergafwaarts zal gaan. “Op dit moment geniet ze nog erg van het leven. Ze vindt het heerlijk om haar favoriete films te kijken en om kaartspelletjes te spelen, maar omdat ze kwetsbaar is, kan ze niet alleen thuis zijn. Ze vergeet soms zelfs al waar ze is.”

Hulp van broer

Maria heeft een broer, James, van 36 jaar oud. Tot voor kort heeft hij Maria nog nooit geholpen met de zorg voor hun moeder. “Ik heb James een paar keer om hulp gevraagd, maar hij heeft twee kinderen van 11 en 8 jaar oud en gebruikt hen altijd als excuus. Hij zegt dat hij het door zijn kinderen te druk heeft.” Het afgelopen jaar liet Maria het er maar bij, maar ze krijgt het steeds moeilijker met zijn excuses. “Het is ook zijn moeder. Hij kan toch op zijn minst één keer in de week een dag helpen?”

Boze schoonzus

Inmiddels heeft Maria haar broer zover gekregen dat hij hun moeder elke zondag ophaalt. “Ze halen dan koffie en maken een lange wandeling. Mijn moeder geniet er erg van en het geeft mij en mijn man ook een break.” Hoewel het klinkt als een goede oplossing, is er toch iemand niet blij met de situatie: de vrouw van James. Dit tot grote verbazing van Maria. “Ze vindt dat ik James nu ‘steel’ en dat hij zondagen met zijn familie moet besteden. Ze vindt dat ik haar leven moeilijk maak, maar het is niet mijn schuld dat mijn moeder hulpbehoevend is. De zorg voor onze moeder is gewoon nodig. Het is niet eerlijk om te verwachten dat mijn man en ik dit alleen doen, terwijl James ook in staat is om te helpen.”

Gedwongen helpen

De schoonzus van Maria vindt dat ze hun moeder naar een verzorgingstehuis moeten laten gaan. Helaas blijkt dit iets te zijn wat Maria niet alleen kan betalen. “Maar toen ik voorstelde om het dan 50/50 te doen, antwoordde ze dat ze ‘haar geld aan betere dingen’ wilde uitgeven. Vervolgens stelde mijn schoonzus dat ze vindt dat ik James dwing om mee te helpen.” Maria weet niet goed wat ze met de situatie aanmoet en vraagt om advies: “Ik ben toch helemaal niet onredelijk?”

*Maria is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum Reddit deelt ze haar verhaal onder de naam Future_Yam9236. 

Lees ook: Vrouw onthult: ‘Ik ontdekte dat mijn man iemand verborgen hield in de kelder’

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Pexels