Zo maak je heel gemakkelijk een moestuin van restjes groente

Je hebt geen zaadjes nodig om een moestuin te beginnen

Droom jij van een prachtige moestuin, maar lukt het niet om plantjes te krijgen uit gekochte zaden? Of wil je het gewoon eens proberen, maar heb je geen zin om te investeren? Je kunt heel gemakkelijk groente kweken van de restjes die je normaliter weg zou gooien. Hoe? Wij leggen het uit!

Je gooit groente voortaan niet meer weg.

Sla

Als je een salade maakt gooi je waarschijnlijk de harde kern aan de onderkant weg. Maar wist je dat je hiermee een nieuwe oogst sla kan beginnen? Snijd de onderkant van de sla af, zorg dat je een stam van zo’n vijf centimeter overhoudt. Zet deze stam in een glas met ongeveer een centimeter water en plaats het glas in direct zonlicht. Ververs het water iedere dag. Na vijf tot zeven dagen zul je zien dat er wortels zijn ontsprongen. Nu kun je de sla in de aarde zetten. Als de bladeren zo’n 15 centimeter zijn kun je ze oogsten.

Munt en basilicum

Knip een stengel van zo’n drie centimeter van de bovenkant af. Haal de blaadjes van de zijkant af, deze mogen niet in het water hangen. Zet de stengels in een beetje water met de bladeren bovenwater. Als er wortels aanzitten van vijf centimeter kun je de plantjes in de aarde zetten.

Lente-ui

Een lente-uitje heeft al wortels, die gooi je meestal in de prullenbak. Snijd de lente-ui zo’n vijf centimeter van de wortel vandaan. De rest gebruik je gewoon in je eten, natuurlijk. Zet de uiteinden met de wortels in een klein laagje water en zet dit in de zon. Ververs het water iedere dag. Zet de ui na vijf à zeven dagen in de aarde. Je kunt de ui eten als deze volgroeit is (dus zoals je ze in de winkel koopt).

Bleekselderij

Bleekselderij werkt hetzelfde als sla. Behoud vijf centimeter van het uiteinde en zet dit in een glas met een beetje water. Ververs het water iedere dag. Als de stengel na vijf à zeven dagen donkerder wordt kun je hem in de aarde zetten.

Ui en knoflook

Je kunt de ui of knoflook direct met wortel in de grond zetten. Snijd zo’n vijf centimeter van de wortel van de ui af, teentjes knoflook gaan zo de grond in (met de wortel naar beneden). Dek dit af met een klein laagje aarde. Je kunt de bollen oogsten als de blaadjes geel of bruinig en slap worden.

Zo heb je dus binnen een mum van tijd een moestuin met groente die je altijd kunt gebruiken. Scheelt uiteindelijk in de kosten en het is leuk om te zeggen dat het eten op tafel uit je eigen moestuin kwam, toch?

Voor een heldere uitleg met beeld, bekijk het volgende filmpje:

Lees ook: Nooit meer lauw bier! Zo worden blikjes en flesjes drinken binnen vijf minuten koud

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Buzzfeed | Beeld: Videostill Morning Sunbeans