Zo zorg jij goed voor de razend populaire gatenplant

Volg deze tips om het beste uit je monstera te halen

In veel interieurs zien we de gatenplant of monstera voorbijkomen. Deze prachtige plant fleurt je woonkamer enorm op en heeft ook nog eens een luchtzuiverende werking. Als je goed voor deze populaire plant zorgt, kan hij ontzettend groot worden en stekjes ontwikkelen. Lees daarom hieronder hoe je deze bijzondere kamerplant het beste kunt verzorgen.

Water geven

De monstera geef je ongeveer één keer per week water. Het is belangrijk om eerst te controleren of de grond niet meer vochtig is voordat je opnieuw water geeft. Prik dus even met je vinger in de potgrond om er zeker van te zijn dat je gatenplant weer een slok water kan gebruiken: een overschot aan water doet de wortels van de monstera namelijk geen goed. Verder kun je de bladeren van de kamerplant een paar keer per week besproeien met een plantenspuit. De monstera is een tropische plant en houdt daarom van luchtvochtigheid.

Licht

Wat de hoeveelheid licht betreft, is de gatenplant gelukkig niet al te kritisch. Zowel in donkerdere als lichtere ruimtes doet de monstera het over het algemeen goed. Voor optimale groei zet je de plant echter op een plek die er een beetje tussenin zit: niet te donker, maar ook niet in de felle zon. Een paar meter van het raam af is dus beter dan in de vensterbank, waar de bladeren kunnen verbranden en de grond sneller uitdroogt.

Temperatuur

Omdat de monstera oorspronkelijk uit de tropen komt, staat deze sierlijke plant liever niet op een koude plek. Zorg ervoor dat de kamertemperatuur dus niet lager is dan 16 graden. De gatenplant gedijt het beste bij een temperatuur tussen de 18 en 29 graden, dus vooral in de zomerse maanden kun je verwachten dat hij razendsnel groeit.

Plantenpot

De plantenpost die je kiest heeft ook invloed op het welzijn van je monstera. Aangezien de wortels bij een wateroverschot snel kunnen rotten, is het belangrijk dat overtollig water afgevoerd of opgenomen kan worden. Je kunt ervoor kiezen om de plastic pot waar de plant bij aankoop in zit te gebruiken: deze heeft gaten in de bodem waardoor het water weg kan lopen. Zet de plastic pot gewoon in een grotere (aardewerken) pot die het water opvangt. Een andere optie is om vochtopnemende korrels op de bodem van je plantenpot te gebruiken (verkrijgbaar bij het tuincentrum). Zo zorg je dat de wortels niet onder water te komen staan en je veel langer plezier hebt van je mooie monstera. 

Lees ook: Groeien maar: dit is waarom je je kamerplanten dicht bij elkaar moet zetten

Bron: Good+Well| Beeld: Unsplash