Huh het is toch echt waar: muggen komen niet op licht af

muggen

En hier komen de muggen wél op af

Jarenlang deden we spastisch alle lichten uit als de ramen open stonden omdat we dachten dat er anders zwermen met muggen de kamers binnen zouden komen. Altijd werd gedacht dat de insecten op licht afkwamen. Maar wat blijkt nu? Dat is helemaal niet waar. 

Muggen komen dus niet op licht af.

Licht

Muggen-expert Bart Knols, medisch entomoloog en schrijver van het boek Mug ontkracht meteen de mythe dat muggen op licht af komen, zoals nog steeds veel mensen denken. “Ze komen af op lichaamsgeur,” vertelt hij EditieNL. “Wel is het zo dat je onder een lamp vaak meer insecten ziet. Maar dat zijn geen muggen.” Angstvallig het licht uithouden om de steekbeesten op afstand te houden heeft geen enkele zin. Sterker nog, het is zelfs beter om het licht aan te laten als je slaapt om de insecten te weren.

Lichaamsgeur

Muggen kunnen zich in het licht juist slechter oriënteren dan in het donker. Vandaar dat ze pas echt gaan steken als het licht uitgaat! De beesten komen af op lichaamsgeur, dit verklaart ook waarom één persoon altijd meer gestoken wordt dan de ander. Ze hebben een voorkeur! Als je alleen bent, zal een mug je altijd steken. Als je samen bent, kiest de mug de persoon uit die voor hem de aantrekkelijkste lichaamsgeur heeft. Ook zweet is belangrijk, de beestjes houden van zweetvoeten. Douchen voor het slapengaan is dan ook een must als je de muggen op afstand wil houden.

Vitamine B

Word jij ondanks alles nog steeds met regelmaat gestoken door een vervelend prikbeest, dan is het misschien raadzaam om iedere dag een vitamine B-tablet in te nemen. Door deze vitamine krijg je een andere geur die voor de muggen niet heel erg prettig is; ze zullen je dan ook vermijden. Overigens is vitamine B niet het enige middeltje dat de muggen op afstand kan houden: je kunt ook iedere dag een glas karnemelk achterover slaan. Door karnemelk wordt je bloed zuurder waardoor je minder aantrekkelijk voor muggen bent.

Lees ook: NOOIT meer geprikt worden door die vervelende muggen? Slik DIT dan eens wat vaker!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Pixnio