Dit is waarom je niet zomaar een wesp dood moet slaan

De vervelende insecten zijn ook voor veel dingen goed

Ze kunnen je middagje op het terras of de zonnige BBQ in de tuin flink verpesten: zoemende en stekende wespen die jou en je glas limonade wel heel interessant vinden. Toch is doodslaan niet de beste optie.

Nuttig als bijen

Een internationaal onderzoek dat deze maand is verschenen toont aan dat wespen een belangrijke rol spelen. Van bijen is het over het algemeen wel bekend dat ze onmisbaar zijn voor de natuur, maar hetzelfde blijkt te gelden voor de niet zo geliefde wespen. “Wespen zouden net zo waardevol kunnen zijn als andere geliefde insecten, zoals bijen”, vertelt onderzoeker Seirian Sumner van University College London.

Niet doodslaan

Wespen kun je beter niet doodslaan, omdat ze onmisbaar zijn bij de bestuiving van planten en de bescherming van gewassen. De kleine beestjes spelen dus indirect een enorme rol in onze voedselvoorziening. Maar liefst 960 verschillende soorten planten kunnen door wespen worden bestoven. En ruim 160 van die soorten zijn zelfs helemaal afhankelijk van de wesp. Hoe irritant wij ze ook kunnen vinden – zonder wespen geen bloemenpracht!

Gewasbescherming

Zonder wespen zouden we weleens vaker met mislukte oogsten kunnen zitten. De geel-zwarte zoemers eten namelijk verschillende nóg kleinere beestjes die een plaag kunnen zijn voor gewassen. Door op deze beestjes te jagen, draagt de wesp een steentje bij aan gewasbescherming.

Gezondheidszorg

Een wespensteek is geen pretje. In sommige gevallen kan een steek van het beestje zelfs levensgevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als het slachtoffer een allergische reactie krijgt of wanneer iemand in de mond of keel is gestoken. Bel in die gevallen onmiddellijk 1-1-2. Bijzonder genoeg kan het gif van sommige wespen ook een geneeskrachtige werking hebben. Het gif van bepaalde wespensoorten bevat namelijk antibiotica, dat gebruikt kan worden in de traditionele geneeskunde.

Nieuwe toekomst

Kortom, het irritante insect vervult een belangrijke rol, ook voor ons als mens. Onderzoeker Sumner hoopt dan ook dat wespen in de nabije toekomst net zoveel aandacht zullen krijgen als bijen. “We kijken uit naar een toekomst waarin de cruciale rol van dit dier in meerdere facetten van de menselijke gezondheid en het welzijn wordt erkend.” Niet meer doodmeppen of laten verdrinken dus!

Lees ook: Met deze tips houd je wespen op afstand en word je niet gestoken

Bron: Metro | Beeld: Pexels