5 dingen die je nooit met wasverzachter moet doen

wasverzachter
Laat in deze gevallen de wasverzachter staan

Bij de meeste mensen staat er wel een fles wasverzachter in de buurt van de wasmachine. De supermarkten staan er immers vol mee, want wasverzachter is in alle geuren en kleuren te verkrijgen. Het zorgt voor een lekker geurende was, waar veel mensen gelukkig van worden. Toch kun je in sommige gevallen de wasverzachter beter even laten staan.

In dit soort gevallen doet wasverzachter meer kwaad dan goed.

1. Handdoeken

We willen allemaal natuurlijk lekker zachte handdoeken. Aan ruwe exemplaren hebben we natuurlijk helemaal niks, want dat voelt echt niet prettig aan. Daarom is het beter om de wasverzachter achterwege te laten als je handdoeken wast. Ja, in eerste instantie worden je handdoeken er zachter van, maar de kwaliteit van de handdoeken gaat er ook op achteruit. Ze nemen minder goed water op en worden vettig. Gebruik liever een half kopje witte azijn als wasverzachter.

2. Stoffen

Sla ook de wasverzachter over als je microvezeldoekjes wast, om dezelfde reden als handdoeken. De doekjes nemen door de wasverzachter minder vocht op. Ook kun je sportkleren, vuurvaste kleding en waterafstotende kleding beter niet met wasverzachter wassen omdat ze hun kwaliteit dan verliezen. Ook elastiek en nylon gaat niet goed samen met wasverzachter, dus laat het ook bij leggings en skinny jeans achterwege.

3. Babykleertjes

Baby’s hebben een ontzettend teer en gevoelig huidje. Ze kunnen daarom ook niet goed tegen de parfum in wasverzachter. Daarnaast zijn veel babykleertjes gemaakt van vuurvaste materialen die kunnen worden aangetast door wasverzachter. Gebruik liever een beetje witte azijn.

4. Direct aanbrengen

Giet nooit wasverzachter direct op je kleren. Het is namelijk geen schoonmaakmiddel of vlekverwijderaar maar een middel dat parfumeert. Daarom kan het vieze, vettige vlekken achterlaten die je misschien niet meer goed uit je kleding kunt krijgen. Gebruik het om die reden ook niet in een te volle wasmachine, zodat het zich goed in het water kan verdelen.

5. Het milieu

Wil je vriendelijker zijn voor het milieu? Laat wasverzachter dan liever helemaal achterwege. Er zitten namelijk veel chemicaliën in die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Kies liever voor een beetje witte azijn of gebruik alleen biologisch afbreekbaar wasmiddel.

Lees ook: Acht dingen die je met afwasmiddel kunt doen – naast afwassen natuurlijk

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Apartment Therapy | Beeld: Videostill