Oei: deze drie planten moet je niet snoeien in de maand juni

snoeien

Handig om te weten!

De bloemen en planten staan weer volop in bloei. Daarom moet er gesnoeid worden, zodat er weer nieuwe bloemen kunnen groeien en je er de hele zomer nog van kan genieten. Maar voordat je met een snoeischaar bezig gaat, is het handig om te weten welke bloemen en planten je wel én niet kunt snoeien.

Snoeien

Wanneer je in de maand juni bloemen en planten gaat snoeien, krijg je er weer prachtige nieuwe bloemen voor terug. Maar sommigen kun je beter met rust laten. De rhododendron, buxus, weigela, wisteria, deutzia en forsythia kunnen in deze maand wel gesnoeid worden. Deze bloemen en planten verspillen energie aan het produceren van zaad als je er niet met de schaar door heen gaat. Wanneer je ze wel gaat snoeien, wordt het produceren van zaad effectief in werking gezet en ontstaan en nog meer bloemen. En dat willen we!

Vlinderstruiken

Van vlinderstruiken kun je beter afblijven totdat ze uitgebloeid zijn. Je mag de uitgedroogde bloemen van de buddleja globosa terugsnoeien en die van de buddleja davidii weghalen. Zo staan ze volgend jaar weer schitterend in bloei.

Siergrassen

In de maand juni kunnen siergrassen al behoorlijk gegroeid zijn. Soorten als Molinia en Cortaderia zijn kwetsbare siergrassen en moeten dus voorzichtig behandeld worden. Door een flinke snoeibeurt kunnen de grassen verzwakken en uiteindelijk doodgaan. En dat is zonde van deze mooie plant.

Fruitstruiken

De planten die in juni al volop in bloei zijn, zijn de fruitstruiken. De vruchtzetting aan de takken van bijvoorbeeld de rode en zwarte bessenstruik begint. Daarom is het belangrijk om deze struik met rust te laten en pas te snoeien na de oogst. Doe je dit eerder, dan is het fruit van de struik niet bruikbaar.

Lees ook: Aha! Hierom is het slim om hete thee te drinken in de zomer

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock