Oei: dit is de oorzaak dat je planten er uitgedroogd uit zien

planten-uitgedroogd

Geen groene vingers? Geen probleem!

Hangen jouw planten er een beetje zielig bij en zien ze er uitgedroogd uit? De kans is groot dat je dan meteen naar de gieter grijpt. Hoewel dit een logische oplossing kan zijn, spelen er ook nog een hoop andere factoren mee. 

Hydrofoob

Als water niet meer helpt, kan het hoogstwaarschijnlijk aan de potgrond liggen. Planten hebben immers goede, gezonde potgrond nodig waar genoeg lucht bij kan komen. Als je planten een tijdje geen water geeft, kan de grond ‘hydrofoob’ worden. Dit betekent dat de grond het water kan afstoten. Hierdoor kun je wel voldoende water geven, maar blijven je planten er toch uitgedroogd uitzien.

De oorzaken

Als jouw planten het water dus niet opnemen, gaan ze er uitgedroogd uitzien. Dit kan doordat een grond met turf de neiging heeft om water te blokkeren. Turf kan vocht namelijk goed vasthouden, maar zodra het uitgedroogd is kan turf het water ook blokkeren. Een oplossing kan dan zijn om turfvrije grond te gebruiken. Maar het is ook mogelijk dat de grond verdicht raakt. Dit gebeurt wanneer composteerbare delen van de grond volledig zijn afgebroken en er minder zuurstof in de grond zit. In dat geval kan het verpotten van een pot met een goede mix van compost, potgrond en voldoende lucht helpen.

Zo los je dat op

Twijfel je of jouw plant een hyfrofobe grond heeft? Dit herken je al snel wanneer je consistent water geeft en het water op het grondoppervlak blijft liggen of naar de zijkanten van de pot glijdt. Gelukkig kun je dit makkelijk oplossen door de plant in een kom met water te zetten en van bovenaf water op te gieten. Laat dit twintig tot dertig minuten staan, zodat de grond het water rustig kan opzuigen.

Indien dat niet werkt, kun je met een stokje voorzichtig gaten in de grond prikken, zodat er meer lucht uit de grond kan komen. Uiteraard kan het ook helpen om je plant te verpotten en in nieuwe (turfvrije) grond over te potten. Voorkomen is beter dan genezen, dus het het is vooral belangrijk dat je grond nooit helemaal uitdroogt. Verzorg je planten daarom voortaan met veel liefde én voldoende water!

Lees ook: Handig om te weten: zo geef je hangplanten water

Bron: Margriet | Beeld: Pexels