Oeps: dit wasmiddel moet je echt niet gebruiken voor bonte was

bonte-was

Dit hadden we eerder willen weten!

Bij ons op de plank pronken verschillende soorten wasmiddel: van poeder tot vloeibaar, en van kleur tot aan witte was. Maar, maken die verschillende soorten wasmiddel eigenlijk uit? We zochten het voor je uit. 

Bonte was

Hoewel al die verschillende soorten wasmiddel eerder een marketingtrucje lijkt, blijkt er toch écht verschil in te zitten. Zo wordt er zelfs aangeraden om voor bonte of zwarte was nooit wasmiddel te gebruiken dat gemaakt is voor wit wasgoed. In wit wasmiddel wordt er namelijk vaak bleek en optische witmiddelen toegevoegd, waardoor je witte was weer gaat stralen. Helaas zorgt dit voor verkleuring bij de andere kleuren was.

40 graden

Handig om te weten is dat de witte bestanddelen in het wasmiddel pas actief worden bij 40 graden. Als je kleding op een lager temperatuur wast, kun je dus wit wasmiddel bij bonte en zwarte was doen. Andersom werkt het ook niet, want bij zwart wasmiddel worden ingrediënten toegevoegd of weggelaten waardoor zwart wasgoed minder snel vaal wordt. Het is dus beter om wasmiddel te kiezen dat geschikt is voor de kleuren van het wasgoed, zodat het nog langer mooi blijft

Fijne was en wollen was

Om je kleding nog beter te beschermen, bestaat er ook een speciaal wasmiddel voor je fijne was en wollen kleding. Dit laat je kleding stralen waardoor je er nog langer plezier van hebt. In fijnwasmiddel zit bijvoorbeeld geen bleek, wat beter is voor de stof. En in speciale wolwasmiddelen zitten geen enzymen. Enzymen kunnen het wol en andere natuurlijke vezels beschermen.

Lees ook: Dit is hoeveel je bespaart wanneer je wast op de eco-stand

Bron: Margriet | Beeld: Pexels