Oh nee! Vlek op je fluwelen bank? Zo maak je het schoon

fluwelen bank

Goed om te weten!

Nu fluwelen banken helemaal hét zijn in de interieurwereld, is het ook niet raar dat menig woonkamer er eentje heeft staan. Erg mooi natuurlijk, maar minder leuk is het als er een vlek in je mooie bank komt. Wij vertellen je hoe je deze het beste weer schoon kunt maken.

Droge doek

Allereerst is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen als je een vlek in je fluwelen bank hebt zitten. Als de vlek té lang in je bank blijft zitten, kan het namelijk zo zijn dat het in de stof trekt en je de vlek er dus minder makkelijk uit krijgt.

Ontdek jij een vlek in je fluwelen bank, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk een droge doek op de vlek legt en duw er stevig op. Het voordeel van een fluwelen stof is namelijk dat dit al genoeg kan zijn om je bank weer schoon te krijgen. Deze stof stoot namelijk van zichzelf al vuil en water af. Handig!

Sopje

Heb je een droge doek op de vlek gedrukt, dan is het verstandig om een zachte microvezeldoek erbij te pakken. Meng deze met lauwwarm water en een druppeltje wasmiddel of wasverzachter. Ga dan voorzichtig met het doekje over de vlek heen. Let op! Wrijf niet tegen de polen van de stof in, maar wrijf met de stof mee. Zo blijft de stof mooi en beschadig je het niet.

Drogen

Om de vlek te drogen nadat je hem grondig hebt schoongemaakt, kun je deze het beste drogen met een föhn. Maar ook hier moet je opletten, want de föhn moet je niet té dicht bij de stof houden. Hierdoor kan de stof namelijk verbranden, en kunnen er brandvlekken in de stof komen. Na het drogen kun je de fluwelen stof weer in vorm krijgen met een fluwelen borstel.

Stofzuigen

Wil jij je bank zo netjes mogelijk houden, zorg er dan voor dat je je fluwelen bank regelmatig stofzuigt. Kruimels en viezigheid kunnen namelijk niet alleen zorgen voor vlekken, maar ook voor nare geurtjes én ze kunnen gaan schuren tegen de stof aan. Hierdoor beschadigd de fluwelen stof, en dat wil je ook niet!

Lees ook: Dit zijn 9 tekenen dat je hond dol op je is

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels