8 oktoberactiviteiten om te genieten van de herfst 

Zo ga je een gezellige en knusse herfst tegemoet

Veel mensen voelen toch wel wat verdriet nu de zomer echt achter ons ligt. Maar ook in de herfst schuilt schoonheid en plezier. Houd je zelf bijvoorbeeld bezig met deze activiteiten en ervaar de magie van de herfst. 

1. Aanschouw de prachtige herfstkleuren

Hoe kun je beter de smaak van de herfst te pakken krijgen dan door de natuur in te gaan? Maak een boswandeling terwijl de bomen en natuur van kleur veranderen. Een aantal plekken waar de herfstkleuren goed tot zijn recht komen zijn De Veluwezoom, De Biesbosch of de Drunense duinen. 

2. Ga pompoenen uitzoeken

Langs de weg in dorpjes of in de tuincentra: er zijn weer volop pompoenen te koop. Maak er een uitje van met een vriend, vriendin, buurman, buurvrouw, ouder, oom of tante en zoek de mooiste pompoenen uit om in jouw tuin, balkon of voor de deur neer te zetten als decoratie. 

3. Ga pompoenen uithollen

Een activiteit die we in Nederland iets minder traditiegetrouw uitvoeren dan in Amerika, maar daarom niet minder leuk: figuren in pompoenen snijden. Hol eerst de pompoen uit en snijd daarna met een mes (voorzichtig!) leuke figuren in de pompoen. Kaarsje erin en je hebt sfeervolle versiering. 

4. Ga appels plukken

Wist je dat er in Nederland tik pluktuinen zijn waar jij zelf je groente en fruit kunt plukken? Trek erop uit met je gezin en ga samen appels plukken. Het hoogseizoen hiervoor is vaak wel in september, maar in oktober is er nog genoeg om zelf te plukken. Maak er daarna samen heerlijke appelmoes of appeltaart van! 

5. Bezoek een bierbrouwerij of wijnmakerij 

Veel mensen bezoeken een brouwerij of wijnmakerij alleen in de zomer, wanneer ze tijdens hun vakantie in een wijnregio terecht komen. Maar ook in de herfst kan het z’n charme hebben. Proef heerlijke bieren en wijnen, schaf er een paar aan en drink ze samen op wanneer het buiten regent. Knus gevoel gegarandeerd. 

6. Verzamel bladeren en laat ze drogen

Een leuke activiteit voor met de (klein)kinderen: mooie bladeren verzamelen. Behoud ze door ze eerst te drogen met keukenpapier en plaats ze daarna tussen twee krantenstukken en een stapel boeken (of iets anders zwaars). Het is makkelijk om te doen en daarna kun je de bladeren bewaren. 

7. Maak pompoengerechten 

Pompoenen mogen gewoon niet ontbreken in de herfst. Maak een heerlijke pompoentaart om in de herfstsfeer te komen. Bovendien gaat je huis er ook nog eens heerlijk van ruiken. 

8. Rooster marshmallows 

In Nederland kennen we over het algemeen een regenachtige herfst, maar zo nu en dan zit er ook een zonnige dag bij. Grijp op zo’n dag je kans en rooster marshmallows boven een knus kampvuurtje. 

Lees ook: Deze verrassende dingen doet de herfst met je lichaam

Bron: Real Simple | Beeld: Monstera (Pexels)