Onderzoek: opvoeden van een puppy is net zo zwaar als opvoeden van een kind

Veel mensen vinden het opvoeden van een pup zwaarder dan ze hadden gedacht

Eerst even rustig oefenen met een puppy voordat je aan kinderen begint? Nou, laat dat ‘rustig’ maar weg. Het opvoeden van een kleine viervoeter is namelijk net zo zwaar als het opvoeden van een kind, blijkt uit een onderzoek van AniCura Nationaal Huisdierpanel.

Huisdier

Voor het onderzoek werden 1261 vrouwen en 283 mannen gevraagd naar de aanschaf van hun huisdier en de opvoeding van hun puppy of kitten. Uit de cijfers blijkt ten eerste dat 82 procent van de hondeneigenaren en 78 procent van de katteneigenaren in Nederland hun huisdier heeft gekocht toen deze pasgeboren was. De meeste dierenbaasjes schaffen een huisdier aan voor de gezelligheid, zo blijkt uit het onderzoek. Toch is er ook nog een andere reden: 15 procent van de mensen neemt een huisdier om stress tegen te gaan.

Opvoeding puppy

Zo’n jonge puppy brengt wel wat moeilijkheden met zich mee, aldus de respondenten. Zo gaf 60 procent van de baasjes aan de opvoeding van hun viervoeter net zo zwaar te vinden als de opvoeding van een kind. Ruim tweevijfde van de hondeneigenaren zegt zich zorgen te maken over de opvoeding van hun puppy. Daarnaast maakt 38 procent zich zorgen over de gezondheid en 37 procent over de omgang met andere honden. Toch zijn die kopzorgen het allemaal waard en verrijkt een puppy je leven, zeggen bijna alle baasjes.

Tips

Veel respondenten gaven aan dat zij in het begin niet wisten hoe ze hun puppy moesten opvoeden. Iets meer dan een kwart van de baasjes gaf aan dat ze bij een eventuele volgende puppy bepaalde dingen anders zouden aanpakken. Bijna de helft van deze baasjes zou niet meer voor een puppy kiezen, maar voor een oudere hond of zelfs helemaal geen hond meer. Andere hondeneigenaren hebben geleerd van de manier waarop zij hun puppy hebben opgevoed en raden andere baasjes aan om hun hond meer te belonen. Bijvoorbeeld wanneer ze voor het eerst buiten hun behoefte doen. Daarnaast is het goed dat de puppy snel leert om alleen te zijn. Hoe eerder je pup dit leert, hoe makkelijker ze hierin worden op latere leeftijd.

Lees ook: Steeds meer baasjes hebben spijt van ‘coronapuppy’

Bron: Metro | Beeld: Pexels