Oeps! Het kan ongezond voor je zijn als je planten te veel water krijgen

planten-water-ongezond

En hier merk je dat aan!

Soms zijn we er schuldig aan: even een extra scheutje water bij de planten doen. Toch kan te veel water ook averechts werken, en kunnen je planten alsnog doodgaan. Daarnaast kan dat onschuldige scheutje water ook effect hebben op jouw gezondheid. We leggen je uit hoe dat zit! 

Luchtvochtigheid

Wanneer jij je planten te veel water geeft, gaat de luchtvochtigheid in je huis omhoog. En laat dat nou een perfecte broedplaats zijn voor huisstofmijt. Volgens Allergoloog en immunoloog Robert Eitches kunnen deze beestjes veel teweeg brengen. “Ze eten de menselijke huid, ze groeien en poepen en vervolgens komt hun poep in de lucht wat weer voor allergieën en astma kan zorgen.”Jikes!

Schimmels

Ook zullen je planten sneller schimmelen als er te veel water wordt gegeven. Naast de bodem en de bladeren, kan deze schimmel ook in de lucht van je huis komen. Wanneer je deze schimmeldeeltjes inademt, kan je last krijgen van verkoudheidssymptomen, benauwdheid en jeukende ogen en neus. In ernstige gevallen kan het zelfs zorgen voor pijn aan de borst. Eitches zegt hierover: “Aspergillus, een soort schimmel, herbergt zich in de longen en als het dan eenmaal binnen is, is dat heel moeilijk om het er weer uit te krijgen.”

Zo herken je dat

Gelukkig zijn er een paar dingen waaraan je kunt merken of je plant teveel water heeft gekregen. Zo worden de bladeren vaker geel en laten ze sneller los. Ook kunnen de bladeren eruit zien alsof ze ze te weinig water hebben gehad en zien ze er droog en bruin uit. Misleidend, he? Check daarom alvorens je de gieter pakt de grond. Als de grond vochtig aanvoelt terwijl het al een tijdje geen water heeft gehad, dan is het goed mogelijk dat je plant te veel water krijgt.

Lees ook: Deze twee sterrenbeelden zorgen het allerbeste voor hun kamerplanten

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Prudence Earl