Zo voorkom je dat oorwormen zich in jouw huis en tuin nestelen


Dit is hoe je oorwormen bestrijdt

Ze doen eigenlijk niets, maar toch vinden veel mensen ze een beetje vies en eng. Ook gaat het broodje aap verhaal rond dat oorwormen in je oor kruipen en zich in je hersenen nestelen om daar eitjes te leggen. Ook al is hier gelukkig niets van waar, vinden we het beestje met zijn enge achterlijf toch niet zo prettig. Met deze tips kom je er snel van af!

Lopen ze bij jou ook constant door de tuin?

Oorwormen

De oorworm is een gevleugelde insect, maar gaat voornamelijk kruipend door het leven. Ze zitten graag in bloemen, loszittend boomschors en onder bladeren. Het liefst zitten ze in een vochtige omgeving. Oorwormen eten eigenlijk alles: van plantendelen en dood materiaal tot kleine insectjes. Hoewel de tangachtige aanhangsels aan zijn achterlijf er eng uitzien, kunnen ze hier vrijwel niets mee. Het is puur om andere dieren af te schrikken. Ze kunnen er wel mee ‘knijpen’, wat een mens kan voelen maar er zal geen wond van overblijven.

Val

De beste manier om van oorwormen af te komen is om ze in de val te lokken. Ze willen zich graag verstoppen in een vochtige en donkere omgeving, dus maak daar gebruik van. Leg stukken holle tuinslang of bamboe op de plekken waar veel oorwormen zitten. Ze zullen hier ‘s nachts in kruipen en ‘s ochtend er weer uit komen. Check de val dus ‘s ochtends vroeg en doe de oorwurmen in een bakje met sop om ze te verdrinken.

Blikje

Een andere val die je kunt zetten is door een leeg tonijn- of kattenvoerblikje te gebruiken. Vul het blikje met een laagje olie en graaf het een stukje in de grond. De oorwormen zullen op de olie af komen en erin kruipen, waardoor ze in de olie verdrinken. Ze komen vooral op de geur van vis en vlees af.

Borax

Oorwormen zitten graag in haardhout, omdat dit een heerlijk vochtig en donker verstopplaatsje is. Je kunt dit tegenhouden door een beetje borax over je hout te sprenkelen. Insecten hebben hier een hekel aan, dus ze zullen niet in de buurt komen. Hoewel borax niet giftig is, kun je er wel het beste voor zorgen dat huisdieren en kleine kinderen er niet bij in de buurt komen.

Stofzuiger

Zodra het weer weer een beetje afkoelt, zullen oorwormen de warmte van jouw huis opzoeken. De beste manier om ze tegen te gaan is om ze simpelweg op te zuigen met de stofzuiger. Zo hoef je niet in de weer te gaan met gif in je huis.

Schoon

De beste manier om te voorkomen dat oorwormen je huis of tuin inkomen is om het schoon te houden. Ruim resten dode planten op in je tuin, want daar nestelen ze zich graag in. Hark gevallen bladeren aan en zorg ervoor dat je goten schoon blijven, want daar zitten ze ook graag in. Ook zitten oorwormen graag in klimop, heggen en losse aarde. Hark alles goed aan en geef ze zo weinig mogelijk kans om in jouw huis en tuin tot verblijfplaats om te dopen.

Lees ook: Geen airco in de auto? Met deze tips overleef je de hitte in de auto

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: DenGarden | Beeld: Earwig Macro, door tom_bullock onder de licentie CC BY 2.0