Op welke datum begint de lente eigenlijk?

Begin van de lente

Begint het vandaag of toch op 20 maart?

De zon schijnt, de vogels fluiten en de bloemen staan weer in de bloei. Hoewel het buiten lijkt alsof de lente al is begonnen, is het nog altijd onduidelijk wanneer het voorjaar officieel begint. Dat komt door deze drie meeteenheden. 

Astronomische start

Volgens meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar is het eenvoudig: de lente begint vandaag. Toch zijn niet alle meteorologen wereldwijd het daarover eens: op het noordelijk halfrond begint het volgens hen op 1 maart en duurt precies drie maanden. En dat is de astronomische lente. Hierbij wordt er wel gekeken naar de stand van de zon. Als die precies boven de evenaar staat, dan is het volgens de astronomische kalender lente. Dit jaar is dat op 20 maart om 22:24 uur.

Biologische start

Maar de startdatum van de biologische lente is veel ingewikkelder, en ook afhankelijk van het groeiseizoen. Bioloog Arnold van Vliet legt uit: “Je kunt bepaalde planten als indicator nemen.” Als de voorjaarsbloeiers zoals de forsythia en het kleine hoefblad in bloei staan, is dat een teken dat het voorjaar begint.

Maar door de warme winter is de biologische lente dit jaar al begonnen rond 20 februari. En dat is een maand eerder dan vijftig jaar geleden. “Net voor de jaarwisseling hadden we het over de voorlente, toen stond de hazelaar al in bloei.”

Meteorologische

De biologische lente begint dus veel eerder dan de astronomische. Maar dan heb je ook nog de meteorologische lente, die in Nederland sinds 1780 begint op 1 maart. Dat is toen door de Societas Meteorologica Palatina, een van de eerste internationale weerorganisaties besloten.

Kortom, wanneer het voorjaar begint, is afhankelijk van wie je het vraagt!

Lees ook: Noorderlicht duidelijk zichtbaar in Nederland

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels