Op zoek naar groen voor je schaduwrijke tuin? Probeer deze opties eens

schaduwrijke-tuin

Ook in de schaduw kun je een mooie groene tuin creëren

Leuke planten voor in je tuin vinden is vaak een uitdaging. Er zijn immers enorm veel soorten, afmetingen en kleuren om uit te kiezen. Maar wat nou als je een tuin hebt die een groot deel van de dag in de schaduw ligt? Geen paniek: ook dan zijn er meerdere opties. Wij zetten een aantal van die opties voor je op een rij.

Schaduwrijke omgeving

Het is vaak een behoorlijke uitdaging om plantensoorten te vinden die het goed doen in een schaduwrijke omgeving. Met ‘schaduwrijke omgeving’ doelen we dan op een omgeving die elke dag drie uur of mindere direct zonlicht krijgt. Gelukkig blijken er, naast plantensoorten die veel zonlicht nodig hebben, ook een aantal groene vrienden te zijn die genoegen nemen met een plekje in de schaduw. Hieronder zie je een overzicht.

Struiken

Vaak worden struiken over het hoofd gezien als men het over een tuinindeling heeft. Toch zijn er verschillende struiksoorten die ervoor zorgen dat je tuin structuur krijgt. Ze fungeren ook mooi als achtergrondgroen, zodat je gekleurde en felle bloemen op de voorgrond kunt plaatsen. Struiken die het goed doen in een schaduwrijke omgeving, zijn de Japanse hulst, de inktbes, de Oostelijke hemlockspar en de venijnboom.

Vaste planten

Er zijn behoorlijk wat verschillende vaste planten die amper direct zonlicht nodig hebben. Ze zorgen echter wel voor een kleurrijk geheel in je tuin. Denk hierbij aan het gebroken hartje, de lenteroos, de jan-op-de-preekstoel en de paddenlelie. Ook het blauwklokje, het Kaukasisch vergeet-me-nietje en de luipaardplant zijn goede opties.

Wijnstokken

Wijnstokken mogen natuurlijk niet ontbreken in een schaduwrijke tuin. Je kunt kiezen tussen klimhortensia en de Oosterse wingerd. De klimhortensia zorgt altijd voor een mooi resultaat, ook in de volledige schaduw. De Oosterse wingerd geeft vooral in de warmere maanden een mooie kleur aan je tuin, maar bloeit ook in de koudere periode goed door.

Eenjarige planten

Houd je er niet van om jaar na jaar hetzelfde uitzicht over je tuin te hebben? Dan is het verstandig om met eenjarige planten te werken. Er zijn verschillende eenjarige planten die het ook goed doen in een omgeving met veel schaduw. Voorbeelden zijn de waterbegonia, het mottenkruid, de siernetel en de bellenplant.

Bodembedekkers

Tot slot: bodembedekkers. Ideaal als je op een makkelijke en snelle manier veel groen in je tuin wilt creëren en niet met eenjarige planten wilt werken. Voorbeelden van bodembedekkers die het ook zonder direct zonlicht goed doen, zijn de gevlekte dovenetel, de kleine maagdenpalm en de kruipende kornoelje. Daarnaast doen de Japanse regenboogvaren en het dikkemanskruid het goed.

Lees ook: Oei: dit is de oorzaak dat je planten er uitgedroogd uitzien

Bron: The Spruce | Beeld: Unsplash, Echo Grid