Opgelet: dít ingrediënt in kaarsen is gevaarlijk voor honden

kaarsen

Oppassen geblazen!

Steek een paar kaarsen of waxinelichtjes aan en een voorheen koud ogende ruimte krijgt meteen wat meer sfeer. Het flikkerende licht is nu eenmaal heel gezellig, maar helaas doen sommige kaarsen niet veel goeds voor de gezondheid van je trouwe viervoeter.

Oliën

Kaarsen hebben hun lekkere geur vaak te danken aan oliën zoals wintergroen, theeboomolie, pepermunt, den, zoete berk, kaneel en citrus. En hoewel deze oliën enorm lekker ruiken, zijn ze wel gevaarlijk voor je hond. Deze oliën kunnen namelijk voor lever- en zenuwstelselschade zorgen bij honden en daarnaast ook nog eens voor irritatie in de mond en keel. Dit geldt wel alleen als een hond de kaars echt opeet.

Allergische reactie

“Geurkaarsen zijn niet per se slecht voor honden om in te ademen, maar net als sommige mensen zijn er bepaalde dieren die wat gevoeliger kunnen zijn voor geuren”, zegt Dr. Pagan. “Je mag een dier in ieder geval nooit essentiële oliën aanbrengen of voeren.” Wanneer je hond een moeilijke ademhaling of astma heeft, is het verstandig om je hond zoveel mogelijk uit de buurt te houden van kaarsen. Een sterke geur kan namelijk ook voor een allergische reactie zorgen. Merk je dat je hond ineens veel niest, hoest, jeuk heeft of tranende ogen heeft? Dan kan hij een allergische reactie op een kaars hebben.

Paraffinewas

Ook paraffinewas, een ingrediënt dat je vaak in kaarsen vindt, is gevaarlijk voor je hond. Parrafinewas geeft kankerverwekkende stoffen af wanneer je de kaars brandt. Het is beter om voor biologische kaarsen te kiezen, want deze bevatten vaak kokos- of bijenwas en dat kan niet echt kwaad. Al moet je er natuurlijk voor zorgen dat ze de kaars niet opeten, want dat is nooit goed.

Enne, ook de lont van een kaars kan slecht zijn voor je pup. Hier zitten vaak kleine stukjes metaal in, die de keel kunnen beschadigen wanneer je hond het doorslikt. Goed opletten dus!

Lees ook: Wat? Blijkbaar kunnen kaarsen over de datum gaan

Bron: Libelle | Beeld: Pexels

Bron: Libelle | Beeld: Pexels