Opruim-fans opgelet: de 12-12-12-methode uitgelegd

opruimen

We noemen het niet voor niets ‘de edele kunst van het opruimen’

Opruimen: het is iets waar veel mensen als een berg tegenop kunnen zien. Maar als de opruim-klus dan eenmaal geklaard is, wordt er vaak plaats gemaakt voor een gevoel van ruimte en bevrijding. Er zijn verschillende werkwijzen bekend wat betreft opruimen en de laatste tijd stijgt de 12-12-12-methode in populariteit. En eigenlijk is het heel simpel!

12-12-12-methode uitgelegd

De 12-12-12-methode is een opruim methode waarbij je dagelijks twaalf items opruimt, twaalf items wegdoet en twaalf items weggeeft. Het komt er dus op neer dat je 36 items in je handen hebt gehad op een dag. Deze aanpak kun je zoveel mogelijk dagen herhalen als nodig is. Het hoofddoel van de methode is om mensen ervan bewust te maken hoeveel spullen ze eigenlijk bezitten en om geleidelijke vooruitgang te boeken bij het opruimen.

In eerste instantie lijkt het misschien overweldigend om over 36 items een beslissing te moeten maken. Begin daarom gewoon met een deel van één kamer, of zelfs met de spullen in één lade of kastje.

Opruimen

Zoek naar twaalf items die rondslingeren en eigenlijk een vaste plek zouden moeten hebben. Leg deze spullen terug op de plek waar ze horen te liggen. Hebben ze nog geen vaste opbergplek? Bedenk dan een plek waar je ze vanaf nu zou kunnen bewaren. Het lastige aan items zonder vaste plek, is dat ze zich vaak op hopen op verschillende plekken en dit leidt tot rommelige ruimtes in je huis. Door elk item een specifieke plek te geven, maak je de kans op rommel dus kleiner. Ook voorkomt dit dat je spullen kwijt raakt en maakt het het schoonmaken van de ruimte makkelijker.

Wegdoen

Zoek in hetzelfde gebied naar twaalf items die je kunt opruimen. Denk bijvoorbeeld aan spullen die je al een tijd niet meer hebt gebruikt en waar je ook niemand anders blij mee kunt maken. Of aan etenswaren of cosmetica die hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden.

Weggeven

Selecteer dan twaalf items die je wilt weggeven of verkopen. In deze categorie kun je bijvoorbeeld denken aan boeken, kleding of apparaten die je zelf niet langer nodig hebt, maar die bij een ander nog wel van pas zouden kunnen komen. Wat voor jou niet meer bruikbaar is, kan voor anderen namelijk van grote waarde zijn. En hiermee draag je ook nog eens bij aan verduurzaming!

Lees ook: ‘Door déze lifehack ruikt je badkamer altijd naar een spa’

Bron: RTL.nl, Libelle | Beeld: Pexels