Organiseer je een dinerfeestje? Zo pak je dat aan

diner

Een aantal tips voor een geslaagd etentje

In de zomer organiseren we graag een barbecue voor vrienden en familie, maar dat Nederlandse klimaat gunt ons niet altijd het beste weer. Wordt een barbecue opeens een etentje binnenhuis (of ben jij degene die zich nu stiekem al verheugt op kerst?), dan hebben wij een aantal tips voor je om dat etentje te te transformeren tot hét diner van het jaar. 

Een aantal handige tips:

Aankleding

Je kunt natuurlijk heel basic denken en alleen borden, bestek en glazen op tafel zetten, zodat alles in handbereik is wat je nodig hebt om te eten. Toch zorgt een leuke aankleding ervoor dat de tafel er veel gezelliger uitziet. Denk bijvoorbeeld aan een mooi tafelkleed en mooie placemats. Heb je feestelijker servies en past het bij de setting? Overweeg ook om dat dan tevoorschijn te halen.

Vraag naar eventuele allergieën

Tegenwoordig is het niet zeldzaam dat iemand een voedselallergie of -intolerantie heeft. Of in sommige gevallen eten mensen uit principe bepaalde dingen niet. Pols voordat je een menu gaat samenstellen bij je gasten of er nog bepaalde dingen zijn waar je rekening mee moet houden.

Menu bepalen

Houd bij het bepalen van het menu rekening met de eventuele allergieën, maar vraag je ook af of de smaken van het voorgerecht de smaken van het hoofdgerecht niet verpesten. Knoflookchampignons zijn een heerlijk voorgerecht, maar de knoflook kan wel de smaak van het hoofdgerecht verpesten als deze smaak niet zo dominant is. Wil je extra feestlijk uitpakken? Dan kun je ook menukaarten laten maken, zodat je die op het bord van de gasten kunt neerleggen. Ziet er ook nog eens erg leuk uit!

Bereid gerechten van tevoren

Over het menu gesproken: als je iets van tevoren klaar kunt maken, doe dat dan. Op deze manier sta je niet de hele tijd in de keuken wanneer je vrienden aan tafel zitten en kun je gezellig met hen meekletsen. Bereid overigens iets waar je al wel een beetje mee bekend bent, zodat je het gerecht niet per ongeluk kunt verpesten.

Outfit

Het heeft niet zoveel met het eten te maken, maar de juiste outfit zorgt er ook voor dat je je extra feestelijk voelt. Kies een leuke outfit uit waar je je prettig bij voelt. Moet je tussendoor nog wel koken? Draag dan wel even een schort om te voorkomen dat je outfit besmeurd wordt met spetterend vet of saus.

Relax

Een feestje organiseren klinkt heel leuk, maar het is vaak toch meer werk dan je dacht. Vergeet daarom vooral niet om zelf ook te relaxen. Prik gezellig een vorkje mee, klets met je gasten en maak je niet al te druk. Natuurlijk zijn je gasten er om te genieten van lekker eten, maar met name om een gezellige avond met jou te hebben.

Lees ook: Zo ruim je je rommellade écht op

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Unsplash