Kom van paardenbloemen af in de tuin met dit simpele trucje

Geen onkruid meer in het gazon

Heb je een mooi gazon in de achtertuin, maar komen de opvallende gele paardenbloemen tevoorschijn tussen de groene vlakte? Dan wil je hier het liefst op een makkelijke, natuurlijke manier vanaf komen. Gelukkig hoef je niet verder te zoeken, want dit simpele trucje gaat je helpen om van alle paardenbloemen in de tuin af te komen. 

Zo heb je weer een stralend, groen gras in de tuin.

Diepe wortels

Paardenbloemen zijn een hardnekkig onkruid die moeilijk te verwijderen is in de tuin. Dit onkruid is een vaste plant die in elk soort bodem kan groeien en het meest tot zijn recht komt in de volle zon. In het vroege voorjaar zullen er nieuwe scheuten uit de wortel komen, die 60 tot 90 centimeter diep in de grond kunnen zitten. De felgele bloemen rijpen en veranderen uiteindelijk in witte pluisjes die zaden bevatten. Deze verspreiden zich met de wind naar plekken op het gazon. Hoewel ze in de herfst verdwijnen, overleeft de penwortel diep in de grond om de cyclus opnieuw te starten in de lente. Om paardenbloemen uit je tuin te houden, moet deze wortel worden gedood.

Snelle verspreiding

De diepe penwortel van de paardenbloem kun je het beste eerst handmatig verwijderen. De wortel dient namelijk volledig verwijdert te worden zodat dit niet terugkomt. De verspreiding van de paardenbloem gaat namelijk razendsnel (met 2 of 3 planten tegelijk minimaal). Er zijn speciale onkruidstekers of penwortelstekers op de markt om te gebruiken. Een bestrijdingsmiddel voor tweezaadlobbigen zijn de beste keus als het gazon helemaal vol staat met dit onkruid. Let er wel op dat het bestrijdingsmiddels biologisch afbreekbaar is. Anders beschadigt je de tuin nog meer.

Voorkomen

Heb je net een nieuw gazon aangelegd en wil je graag voorkomen dat de paardenbloemen tevoorschijn komen? Gebruik dan een goed grasmengsel bij de aanleg. In fijnere siergazon vindt onkruid makkelijker een weg dan in grove siergazons. Menig onkruid kun je voorkomen door het gazon tijdig te bemesten, bekalken en verticuteren.

Lees ook: Zo haal je die hardnekkige grasvlek uit je kleding

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Scotts, Hoveniersbedrijf.nl | Beeld: Tips en Weetjes©