Belangrijk: op deze plek moet je nooit een rookmelder ophangen!

 

rookmelder

Hier kun je beter geen rookmelder ophangen

Onmisbaar in huis, maar gelukkig gaat ‘ie meestal pas af als de batterij leeg is: de rookmelder. Wanneer je hem in de keuken hebt hangen kan het nog wel eens vervelend zijn, maar toch geeft het een veilig gevoel om er eentje te hebben, het zal je maar gebeuren dat er brand ontstaat als je slaapt. Dan ben je dankbaar voor dat harde gepiep! 

Waar je een rookmelder moet ophangen, dat kan nog best lastig zijn.

Waar geen rookmelder
Maar er zijn een aantal plekken die je beter kunt vermijden, zoals de keuken, badkamer of waar je wasmachine en droger staan. Ook plekken in de buurt van de verwarming of op een tochtige plek, zoals bij het raam of een ventilator, kun je beter niet van een rookmelder voorzien. Er zit een lichtgevoelige cel in een rookmelder en deze reageert wanneer het licht onderbroken wordt. Als hij dan bijvoorbeeld dicht bij de douche hangt, kan stoom ervoor zorgen dat het licht wordt onderbroken end dan gaat ‘ie af. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Waar wél een rookmelder
Waar kun je hem dan het beste wél ophangen? Een goede plaats is het plafond in de gang. Als er een lamp hangt moet de melder daar 30 cm vanaf hangen. Wil je hem in de nok van een zolder hangen? Doe dat dan 90 cm vanaf de nok, omdat er boven in de nok geen luchtstroming plaatsvindt en dan duurt het veel te lang voordat de rook de melder bereikt. Gevaarlijk dus!  In de slaapkamer is het ook handig om er een te hangen, zorg er dan wel voor dat hij niet dicht bij het raam zit.

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels