Prietpraat: deze 3 bijzondere feiten kloppen helemaal niet

prietpraat

Wist je dit al?

Sommige ‘prietpraat’ geloven we meteen. Zoals dat een Mac-burger nooit bederft of een snotneus altijd gesnoten moet worden. Toch zal het je verbazen dat juist deze feiten helemaal niet kloppen. In de nieuwste Panorama ontkrachten drie wetenschapsjournalisten de meest bijzondere feiten. We lichten er drie voor je uit! 

1. De Mac-burger bederft niet

Er werd altijd gezegd dat de snacks van de McDonalds vol zitten met ‘chemische troep’ waardoor ze niet kunnen bederven. Toch zit de onsterfelijkheid niet zozeer in de ingrediënten van de burger, maar in de manier waarop je hem bewaart. Wanneer je natuurlijke materialen wil conserveren, dan doe je dit op een droge plek. Hierdoor wordt de houdbaarheid langer. Bekende Amerikaanse chef-kok James Kenji López-Alt heeft dit onderzocht en hamburgers en broodjes uit eigen keuken buiten bewaard. De een in de open lucht en de ander in een gesloten zak. Uit het experiment kwam naar voren dat de droog bewaarde hamburger van de McDonalds inderdaad niet bederft, maar dat geldt ook de huisburger die op dezelfde manier is bewaard. Wel waren ze beide na een paar weken helemaal uitgedroogd. Een Mac-burger kan dus wel bederven, wanneer je dit niet op de juiste manier bewaart.

2. Snotneus moet je snuiten

Snot bevat de allerhoogste concentratie virusdeeltjes. Hierdoor wil je snot zo snel mogelijk uit de weg ruimen. Maar doe je dit met een zakdoek of haal je je neus op? Hoewel je moeder misschien altijd zei dat je dit in een zakdoek moest doen, is dit niet de beste methode. Volgens artsen kun je beter je neus flink ophalen. Bij het snuiten verdwijnt het snot alleen uit het voorste gedeelte van de neusholte, terwijl je bij het ophalen van je neus ook het achterste gedeelte leegt. Je neus snuiten is dus overduidelijke prietpraat!

3. Groentes uit blik en diepvries zijn minder gezond

Wanneer je vitaminerijk wilt eten, kies je waarschijnlijk niet meteen voor groente uit blik. Toch is groente uit blik of uit de diepvries geen slechte keuze. De groente gaat namelijk direct na de oogst al in het potje of de vriezer. Hierdoor blijven er veel vitamines behouden. Veel verse groente dat nog weken onderweg is, kunnen daardoor veel minder vitamines behouden. Het hangt er echter wel van af wat voor soort groente je eet. Sperziebonen uit pot bevat bijvoorbeeld meer vitamines dan verse sperziebonen, maar wel minder foliumzuur. En diepvriesspruitjes hebben minder vitamine B6 dan verse spruiten.

Meer lezen over zogenaamde feitjes die eigenlijk prietpraat zijn? De nieuwe Panorama ligt vanaf morgen in de winkels!

Lees ook: Bacteriën van je eigen lichaam: kun je daar ziek van worden? 

Bron: Panorama | Beeld: Pexels