Om deze reden moet je altijd het laagje stof van je kamerplant verwijderen

stof plant

Het doet namelijk meer kwaad dan je denkt

Planten blijven in leven en groeien dankzij licht en water. Dit weten we allemaal, maar toch wordt die groene topper in de hoek van de woonkamer vaak bedolven onder een laag stof achtergelaten. En het wordt tijd om daar verandering in te brengen.  

Stoffige boel

Leef je in een oud huis? Dan weet je als geen ander hoeveel stof zich in een huis kan verzamelen. Op een of andere manier lijkt het stof zich vooral te nestelen op zwarte meubelstukken en – je raadt het niet – de bladeren van je groene kamerplant. En dat is niet zo handig, aangezien planten licht opnemen via de bladeren. Licht wordt omgezet in glucose en zuurstof, zo maakt de plant voedingsstoffen voor zichzelf aan én zorgt deze groene vriend hierdoor voor extra zuurstof in je huiskamer. Ligt er echter een dikke laag stof op de planten, dan is het een ander verhaal. Hierdoor kan de plant minder goed licht opnemen en worden er nauwelijks voedingsstoffen aangemaakt.

Goed oppassen

Het is inmiddels wel duidelijk dat die laag stof niet op de bladeren van jouw kamerplant thuishoort. Echter, je moet niet te snel beginnen met afstoffen. Sommige planten hebben een speciaal beschermlaagje of kleine haartjes die de bladeren van de plant beschermen tegen direct zonlicht. Poets je de stoflaag van deze plant, dan zal je ‘m beschadigen. Dit is vooral het geval bij vetplanten of hertshoornvaren. Heb je een andere soort kamerplant die je graag stofvrij wil maken? Dan kun je dit volgens onderstaande manieren doen.

Drie manieren om stofvrij te maken

Douchen: Het klinkt gek, maar werkt als een tierelier. Zet je groene vriend in de douche en laat het lauwwarme water over de bladeren stromen. Je bootst hiermee een regenbui na, waarmee je de bladeren op een voorzichtige manier schoonpoetst. Wil je dat de potgrond niet te nat wordt, bedek dit gedeelte dan met een plastic zak.

Poetsen: Afnemen met een vochtige doek is een andere optie om de bladeren stofvrij te maken. Let wel goed op: gebruik hierbij absoluut geen schoonmaakmiddelen. Ook kun je de planten natspuiten om vervolgens met een doekje het stof er goed af te vegen, besteed aan het schoonvegen wel genoeg aandacht. Het simpelweg nat maken van de bladeren is niet voldoende, zo blijft het stof gewoon op z’n plek zitten.

Voorzichtig vegen: Is een douche veel te heftig voor jouw groene vriend en zijn de bladeren onmogelijk af te nemen met een stofdoek, bijvoorbeeld bij een cactus? Kies er dan voor om de plant met een kwastje af te nemen. Zo verwijder je gemakkelijk, zonder jezelf te prikken aan eventuele stekels, het stof van je plant.

Lees ook: Haal deze 9 planten in huis voor een heerlijke geur

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels

Array