Om déze reden zou je iedere dag met je huisdier moeten knuffelen

huisdier

Het is goed voor jezelf én je huisdier

Knuffel jij je huisdier het liefst de hele dag door? Dan ben je (misschien onbewust) heel goed bezig. Doe je dit niet elke dag, dan is het tijd om daar verandering in te brengen. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat dagelijks knuffelen heel veel voordelen heeft, zowel voor jezelf als voor je harige vriend.

Knuffelhormoon

Je kunt altijd rekenen op de onvoorwaardelijke liefde van je huisdier. Al je thuiskomt van een drukke werkdag, of je voelt je een keer niet zo lekker, dan is je viervoeter er altijd voor je. Het is dan ook heerlijk om even met je huisdier te knuffelen, en nu blijkt het ook nog eens heel goed voor jullie allebei te zijn. Knuffelen heeft namelijk meerdere gezondheidsvoordelen. Je lichaam maakt namelijk het hormoon oxytocine een, wat ook wel het knuffelhormoon genoemd wordt. Gevoelens als empathie, vertrouwen en het hebben van een sterke band worden hierdoor versterkt.

Eenzaamheid en angst

Zo’n knuffel is dus niet alleen goed voor je eigen gevoel, je doet je huisdier er ook een groot plezier mee. Hij of zij voelt zich hierdoor geliefd en veilig. Dieren zijn in sommige opzichten net mensen, en kunnen zich soms ook verdrietig of eenzaam voelen. En wat heb je nodig als je je even niet zo lekker voelt? Juist, een flinke knuffel. Hierdoor worden ook de hormonen dopamine en serotonine aangemaakt, waardoor jij lekker in je vel zit en minder last hebt van angstige en depressieve gevoelens. Je bent meer in het moment en wordt daar rustiger van.

Fysiek contact

Maar er zijn meer voordelen aan knuffelen. Doordat je fysiek contact hebt met je huisdier, kun je ook hun gezondheid in de gaten houden. Misschien voel je wel een bobbeltje of een andere afwijking die er eerder nog niet was. Dan kun je direct actie ondernemen. Knuffelen met je trouwe viervoeter aan het begin en einde van de dag is dus een heel goed idee. Zo’n tien minuten aandacht aan elkaar besteden kan er al voor zorgen dat je je rustiger en energieker voelt.

Lees ook: Bewezen: we maken vooral ruzie met onze partner over het avondeten

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels