Rijtjeshuis in Amsterdam vs. Drenthe: een verschil van 1,2 miljoen euro

rijtjeshuis Amsterdam Drenthe

De huizenprijzen in Amsterdam rijzen de pan uit

We hoeven je inmiddels niet meer duidelijk te maken dat je in onze hoofdstad de hoofdprijs betaalt voor een woning. Dat het verschil met de huizenprijzen elders in ons land aanzienlijk is, was ook al duidelijk. Maar dat het verschil in hetzelfde soort woning 1,2 miljoen (!) euro is, is werkelijk van de zotte!

De identieke rijtjeshuizen hebben één verschil: de een ligt in Amsterdam-Zuid, de ander in het Drentse Norg.

Prijsverschil huizenmarkt

Het is geen nieuws dat mensen die buiten de randstad gaan wonen, meer huis voor hun geld krijgen. De duurste en goedkoopste provincie – Noord-Holland vs. Groningen – kent op dit moment een prijsverschil van 175.000 euro. Dit is gebleken uit recente cijfers van de Rabobank.

Amsterdam-Zuid

Als we op de woningsite Funda kijken, valt het op hoe groot deze verschillen in de praktijk kunnen zijn. Zo werd een rijtjeshuis in Amsterdam-Zuid onlangs in een advertentie aangeboden. Het huis van 144 vierkante meter uit de jaren 50 bevat vier slaapkamers, twee badkamers en een voor- en achtertuin. De vraagprijs voor deze woning? Maar liefst 1,45 miljoen euro. Omgerekend betaalt de nieuwe bewoner zo’n 10.000 euro per vierkante meter.

Drentse Norg

Vergelijkbare woningen worden door heel het land aangeboden. Zo ook in het Drentse Norg. Hier betaal je nog geen 200.000 euro voor een rijtjeshuis uit begin jaren 70. Qua oppervlakte is deze woning even groot als de dure woning in Amsterdam-Zuid. De exacte vraagprijs voor de woning in Norg? 189.000 euro. Omgerekend betaalt een bewoner hier ongeveer 1300 euro per vierkante meter. Een riant verschil voor praktisch dezelfde woning…

rijtjeshuis amsterdam drenthe

Complete villa

Toch kent Amsterdam nóg een nadeel: je zit hier namelijk vast aan een erfpacht van 273 euro per jaar. Deze kun je afkopen, maar dat kost je dan wel 135.000 euro. En ja, deze bedragen zijn nog exclusief de kosten voor onder meer een notaris. Heb je zo’n 1,2 miljoen euro op zak? Dan kun je in plaats van een rijtjeshuis in Amsterdam-Zuid ook terecht in Utrecht voor een complete villa. In tegenstelling tot een rijtjeshuis, krijg je hier een grote lap grond en een zwembad in de kelder bij. De keuze lijkt ons snel gemaakt, toch?

Bekijk de woningen in Amsterdam-Zuid en Norg hier op Funda.

Bekijk ook: Man verbouwde deze oude schoolbus tot een fantastische woning

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws, Funda | Beeld: Pxhere