Salaris slim gebruiken? Zo kun je een deel van je inkomsten sparen

Ook als een salarisverhoging er niet inzit, kun je aan het einde van de maand meer overhouden

Haal jij het meeste uit je salaris of verdwijnt er iedere maand net zoveel van je rekening als er binnenkomt? Een salarisverhoging willen we allemaal wel, maar slim gebruik maken van je inkomsten kan al een wereld van verschil maken. Door controle te krijgen over je financiële situatie, kun je ook met je huidige salaris al een heel eind komen. De truc? Overzicht houden, doelen opschrijven en besparen maar. Wij geven een paar tips om je op gang te helpen.

Wat komt erin, wat gaat eruit

Als je iedere maand hetzelfde loonstrookje binnenkrijgt, is het natuurlijk makkelijk om te zien wat er binnen komt. Maar niet iedereen werkt een vast aantal uren of heeft maar één bron van inkomsten. Probeer in dat geval je gemiddelde inkomen per maand te berekenen door naar het gemiddelde van een langere periode te kijken. Maandelijkse inkomsten op een rijtje? Kijk vervolgens naar wat er per maand uitgaat. Kun je al sparen en zo ja, spaar je op dit moment zoveel als je zou willen? Of zou je liever een groter bedrag opzij willen zetten? Door deze vragen te beantwoorden weet je hoeveel werk er aan de winkel is. Wees niet té ambitieus en blijf realistisch: het Nibud raadt aan iedere maand ongeveer 10 procent van je inkomen te sparen.

Verdeel je uitgaven in categorieën

Voor een goed overzicht van je uitgaven schrijf je alle categorieën op waar je maandelijks geld aan kwijt bent. Denk aan vaste lasten, abonnementen, boodschappen, kleding, vervoer, uitjes, opleiding, goede doelen en sport. Met een rekenmachine, Excel-bestand of budget-app kun je bepalen hoeveel geld je iedere maand per categorie kwijt bent. Zijn er categorieën die het meest belangrijk voor je zijn? En zijn er ook dingen waar je op in kunt leveren? Kijk kritisch naar je overzicht en schrijf op wat je idealiter per categorie uitgeeft, passend binnen je salaris. Dan is het tijd om naar deze bedragen toe te werken.

Besparen maar

Op sommige vlakken is het lastig om nog wat in te leveren. Als je al energiezuinig woont en altijd budgetboodschappen doet, is het moeilijk om de uitgaven voor vaste lasten of boodschappen omlaag te krijgen. Wie weet is er op andere gebieden nog wat te winnen. Je kunt in ieder geval een maandje proberen te besparen en kijken hoe dat bevalt. Wordt je echt zo ongelukkig van een nieuw paar schoenen minder, dan kun je de maand daarop een andere categorie kiezen. Op de volgende pagina zetten wij voor per categorie alvast een paar tips op een rijtje. Wij zetten voor de bovenstaande categorieën een paar tips op een rijtje.

Pagina 1/2